Kerken in Bristol worstelen met een slavenhandelaar die ook gelovig goed deed

Achtergrond
Glas-in-loodramen van twee kerken in de Britse havenstad Bristol worden vervangen omdat ze te maken hebben met stadgenoot Edward Colston. Deze prominente slavenhandelaar deed juist als christen heel veel voor armenzorg en onderwijs. Sinds zijn standbeeld in de haven kieperde, staat de discussie op scherp.
Herman Veenhof
donderdag 29 september 2022 om 17:43
Jezus praat met mensen in hun diversiteit.
Jezus praat met mensen in hun diversiteit. beeld St Mary Redcliffe

Bristol

Bij de St Mary Redcliffe Church in Bristol is het roer omgegooid. Al in 2020 werden vier glas-in-loodramen die waren gewijd aan de slavenhandelaar Edward Colston (1636-1721), verwijderd. Ze werden tijdelijk vervangen door gewoon glas. Er kwam in mei dit jaar een prijsvraag over de definitieve invulling van de vrijgekomen ruimten. Maar liefst 21 inzendingen dongen mee naar de duizend pond beloning.

Winnaar werd de jonge arts en artiest Ealish Swift. Ze woont al een jaar of vier vlakbij de gotische kerk en is onder de indruk van de ‘stilte en schoonheid’ die het bouwwerk oproept. Ze maakte een ontwerp met vier glaspanelen, die tot 9 oktober worden getoond in het deel van de kerk waar de gewraakte glas-in-lood ramen zijn weggehaald.

Het e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’