Kerken in Bristol worstelen met een slavenhandelaar die ook gelovig goed deed

Achtergrond
Glas-in-loodramen van twee kerken in de Britse havenstad Bristol worden vervangen omdat ze te maken hebben met stadgenoot Edward Colston. Deze prominente slavenhandelaar deed juist als christen heel veel voor armenzorg en onderwijs. Sinds zijn standbeeld in de haven kieperde, staat de discussie op scherp.
Herman Veenhof
donderdag 29 september 2022 om 17:43
Jezus praat met mensen in hun diversiteit.
Jezus praat met mensen in hun diversiteit. beeld St Mary Redcliffe

Bristol

Bij de St Mary Redcliffe Church in Bristol is het roer omgegooid. Al in 2020 werden vier glas-in-loodramen die waren gewijd aan de slavenhandelaar Edward Colston (1636-1721), verwijderd. Ze werden tijdelijk vervangen door gewoon glas. Er kwam in mei dit jaar een prijsvraag over de definitieve invulling van de vrijgekomen ruimten. Maar liefst 21 inzendingen dongen mee naar de duizend pond beloning.

Winnaar werd de jonge arts en artiest Ealish Swift. Ze woont al een jaar of vier vlakbij de gotische kerk en is onder de indruk van de ‘stilte en schoonheid’ die het bouwwerk oproept. Ze maakte een ontwerp met vier glaspanelen, die tot 9 oktober worden getoond in het deel van de kerk waar de gewraakte glas-in-lood ramen zijn weggehaald.

Het e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.