Jannes van Roermund leefde drie maanden zonder geld. ‘De stap was doodeng’

Reportage
Journalist Jannes van Roermund leefde drie maanden zonder geld. Een experiment, om te onderzoeken of je ook zonder ruilmiddel met elkaar kunt samenleven. In dit artikel vertelt hij wat hij ervan leerde: Gods nieuwe wereld vraagt om irrationele keuzes.
Jannes van Roermund
donderdag 29 september 2022 om 11:55 aangepast 30 september 2022 21:49
Jannes van Roermund met zijn fietscaravan.
Jannes van Roermund met zijn fietscaravan. beeld Senne Trip

Tijdens de kredietcrisis van 2008 ontdekte bankier Robbert Vesseur dat het economische systeem is gebouwd op een egoïstisch mensbeeld: ieder zorgt voor zichzelf. Bij de Triodos Bank probeerde hij zo goed mogelijk te handelen, maar juist in dat systeem geloofde hij niet langer. Daarom bedacht hij de ‘Geefeconomie’, een vorm van samenleven die ervan uitgaat dat mensen elkaar willen helpen.

Eigenlijk hoopte Vesseur dat anderen de handschoen zouden oppakken. ‘Uiteindelijk bedacht ik dat iemand gewoon de wereld in moest lopen zonder huis en zonder spullen en laten zien dat er overvloed is op de wereld’, mailde hij me. Hij en zijn vrouw Petra zegden hun huur op en gaven alles weg. ‘Boeken, meubels, alles ging de deur uit. De stap was ‘doodeng ...

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’