Jannes van Roermund leefde drie maanden zonder geld. ‘De stap was doodeng’

Reportage
Journalist Jannes van Roermund leefde drie maanden zonder geld. Een experiment, om te onderzoeken of je ook zonder ruilmiddel met elkaar kunt samenleven. In dit artikel vertelt hij wat hij ervan leerde: Gods nieuwe wereld vraagt om irrationele keuzes.
Jannes van Roermund
donderdag 29 september 2022 om 11:55 aangepast 30 september 2022 21:49
Jannes van Roermund met zijn fietscaravan.
Jannes van Roermund met zijn fietscaravan. beeld Senne Trip

Tijdens de kredietcrisis van 2008 ontdekte bankier Robbert Vesseur dat het economische systeem is gebouwd op een egoïstisch mensbeeld: ieder zorgt voor zichzelf. Bij de Triodos Bank probeerde hij zo goed mogelijk te handelen, maar juist in dat systeem geloofde hij niet langer. Daarom bedacht hij de ‘Geefeconomie’, een vorm van samenleven die ervan uitgaat dat mensen elkaar willen helpen.

Eigenlijk hoopte Vesseur dat anderen de handschoen zouden oppakken. ‘Uiteindelijk bedacht ik dat iemand gewoon de wereld in moest lopen zonder huis en zonder spullen en laten zien dat er overvloed is op de wereld’, mailde hij me. Hij en zijn vrouw Petra zegden hun huur op en gaven alles weg. ‘Boeken, meubels, alles ging de deur uit. De stap was ‘doodeng ...

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’