Twee kerkgangers over eenzaamheid in de kerk: ‘Geen koffie, want na de dienst is iedereen druk met familie’

Achtergrond
Eenzaamheid komt overal voor, ook in de kerk. De week tegen eenzaamheid (29 september tot en met 6 oktober) zet kerkgangers aan het denken. Twee vrouwen vertellen over hun ervaring met eenzaamheid binnen de kerk.
Jacolien Viveen
woensdag 28 september 2022 om 18:46 aangepast 30 september 2022 13:00
Afbeelding
beeld canva

Geertje: ‘Na de dienst is iedereen druk met familie’

Geertje is een zeventigjarige weduwe uit Noord-Nederland. Ze is lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. ‘Door een rugziekte zit ik moeilijk in de kerkbanken, dus volg ik de diensten thuis. Ondanks een groot netwerk ben ik eenzaam. Na het overlijden van mijn man kreeg ik één reactie uit de kerk. Verder niet. Dat viel me tegen. 

Onze nieuwe dominee is een heel leuke man, hij kwam al twee keer langs. Ik put ook veel kracht uit de preken en het zingen. Maar als ik mensen in de kerk vraag voor koffie na de dienst, merk ik dat velen al druk zijn met hun eigen familie. Ik hoor vaak ‘de kinderen komen’ of ‘we hebben nu de kleinkinderen’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.