Twee kerkgangers over eenzaamheid in de kerk: ‘Geen koffie, want na de dienst is iedereen druk met familie’

Achtergrond
Eenzaamheid komt overal voor, ook in de kerk. De week tegen eenzaamheid (29 september tot en met 6 oktober) zet kerkgangers aan het denken. Twee vrouwen vertellen over hun ervaring met eenzaamheid binnen de kerk.
Jacolien Viveen
woensdag 28 september 2022 om 18:46 aangepast 30 september 2022 13:00
Afbeelding
beeld canva

Geertje: ‘Na de dienst is iedereen druk met familie’

Geertje is een zeventigjarige weduwe uit Noord-Nederland. Ze is lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. ‘Door een rugziekte zit ik moeilijk in de kerkbanken, dus volg ik de diensten thuis. Ondanks een groot netwerk ben ik eenzaam. Na het overlijden van mijn man kreeg ik één reactie uit de kerk. Verder niet. Dat viel me tegen. 

Onze nieuwe dominee is een heel leuke man, hij kwam al twee keer langs. Ik put ook veel kracht uit de preken en het zingen. Maar als ik mensen in de kerk vraag voor koffie na de dienst, merk ik dat velen al druk zijn met hun eigen familie. Ik hoor vaak ‘de kinderen komen’ of ‘we hebben nu de kleinkinderen’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’