Twee kerkgangers over eenzaamheid in de kerk: ‘Geen koffie, want na de dienst is iedereen druk met familie’

Achtergrond
Eenzaamheid komt overal voor, ook in de kerk. De week tegen eenzaamheid (29 september tot en met 6 oktober) zet kerkgangers aan het denken. Twee vrouwen vertellen over hun ervaring met eenzaamheid binnen de kerk.
Jacolien Viveen
woensdag 28 september 2022 om 18:46 aangepast 30 september 2022 13:00
Afbeelding
beeld canva

Geertje: ‘Na de dienst is iedereen druk met familie’

Geertje is een zeventigjarige weduwe uit Noord-Nederland. Ze is lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. ‘Door een rugziekte zit ik moeilijk in de kerkbanken, dus volg ik de diensten thuis. Ondanks een groot netwerk ben ik eenzaam. Na het overlijden van mijn man kreeg ik één reactie uit de kerk. Verder niet. Dat viel me tegen. 

Onze nieuwe dominee is een heel leuke man, hij kwam al twee keer langs. Ik put ook veel kracht uit de preken en het zingen. Maar als ik mensen in de kerk vraag voor koffie na de dienst, merk ik dat velen al druk zijn met hun eigen familie. Ik hoor vaak ‘de kinderen komen’ of ‘we hebben nu de kleinkinderen’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.