Twee kerkgangers over eenzaamheid in de kerk: ‘Geen koffie, want na de dienst is iedereen druk met familie’

Achtergrond
Eenzaamheid komt overal voor, ook in de kerk. De week tegen eenzaamheid (29 september tot en met 6 oktober) zet kerkgangers aan het denken. Twee vrouwen vertellen over hun ervaring met eenzaamheid binnen de kerk.
Jacolien Viveen
woensdag 28 september 2022 om 18:46 aangepast 13:00
Afbeelding
beeld canva

Geertje: ‘Na de dienst is iedereen druk met familie’

Geertje is een zeventigjarige weduwe uit Noord-Nederland. Ze is lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. ‘Door een rugziekte zit ik moeilijk in de kerkbanken, dus volg ik de diensten thuis. Ondanks een groot netwerk ben ik eenzaam. Na het overlijden van mijn man kreeg ik één reactie uit de kerk. Verder niet. Dat viel me tegen. 

Onze nieuwe dominee is een heel leuke man, hij kwam al twee keer langs. Ik put ook veel kracht uit de preken en het zingen. Maar als ik mensen in de kerk vraag voor koffie na de dienst, merk ik dat velen al druk zijn met hun eigen familie. Ik hoor vaak ‘de kinderen komen’ of ‘we hebben nu de kleinkinderen’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’