Twee kerkgangers over eenzaamheid in de kerk: ‘Geen koffie, want na de dienst is iedereen druk met familie’

Achtergrond
Eenzaamheid komt overal voor, ook in de kerk. De week tegen eenzaamheid (29 september tot en met 6 oktober) zet kerkgangers aan het denken. Twee vrouwen vertellen over hun ervaring met eenzaamheid binnen de kerk.
Jacolien Viveen
woensdag 28 september 2022 om 18:46 aangepast 30 september 2022 13:00
Afbeelding
beeld canva

Geertje: ‘Na de dienst is iedereen druk met familie’

Geertje is een zeventigjarige weduwe uit Noord-Nederland. Ze is lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. ‘Door een rugziekte zit ik moeilijk in de kerkbanken, dus volg ik de diensten thuis. Ondanks een groot netwerk ben ik eenzaam. Na het overlijden van mijn man kreeg ik één reactie uit de kerk. Verder niet. Dat viel me tegen. 

Onze nieuwe dominee is een heel leuke man, hij kwam al twee keer langs. Ik put ook veel kracht uit de preken en het zingen. Maar als ik mensen in de kerk vraag voor koffie na de dienst, merk ik dat velen al druk zijn met hun eigen familie. Ik hoor vaak ‘de kinderen komen’ of ‘we hebben nu de kleinkinderen’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.

Afbeelding

Hoe kerken Sinterklaas een handje helpen: ‘Sneu als arme kinderen geen cadeau krijgen’

Kinderen die geen cadeaus voor Sinterklaas krijgen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen? Kerken dwars door Nederland steken de Sint deze weken een helpende hand toe. Bijvoorbeeld in Assen.