Open Doors-oprichter Anne van der Bijl overleden: hij gaf de vervolgde kerk een gezicht

Achtergrond
Open Doors-oprichter Anne van der Bijl is dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van Open Doors bevestigd aan het Nederlands Dagblad. Met het overlijden van Van der Bijl (1928-2022) is Nederland een beroemde evangelist armer. God’s Smuggler dwong bij vriend en vijand respect af door de manier waarop hij de daad bij het Woord voegde.
Gerald Bruins
dinsdag 27 september 2022 om 20:16 aangepast 28 september 2022 10:09
Zelden heeft een christen het adagium ‘bid en werk’ zo consequent in de praktijk gebracht als de dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden Anne van der Bijl.
Zelden heeft een christen het adagium ‘bid en werk’ zo consequent in de praktijk gebracht als de dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden Anne van der Bijl. beeld Dick Vos

Zelden heeft een christen het adagium ‘bid en werk’ zo consequent in de praktijk gebracht als de dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden Anne van der Bijl, oprichter van Open Doors. De manier waarop hij zich inzette voor vervolgde christenen – eerst in de toenmalige communistische landen achter het IJzeren Gordijn, later in moslimlanden - dwong diep respect af, zowel bij christenen als niet-christenen. 

Lokale medewerkers in landen met christenvervolging konden ontroerd vertellen hoezeer zij zich geïnspireerd wisten door God’s Smuggler, waarin brother Andrew vertelde over zijn avontuurlijke bijbelsmokkel in de toenmalige Oostbloklanden. Het in 1967 verschenen boek, waarvan meer dan tien miljoen exemplaren zijn verko..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Waarom het Nederlandse kerken zo veel moeite kost gastvrij te zijn; zitten er asociale mensen?

Gastvrijheid zou in de aard van iedere christen moeten zitten. Maar wie een Nederlandse kerk binnenkomt als gast, loopt grote kans ongezien weer te vertrekken. Hoe kan dat?

Afbeelding

Hoe een hervormde en een hersteld-hervormde dominee ondanks landelijke kerkruzie bij elkaar kunnen preken

Een dominee van het ene kerkgenootschap zit op de preekstoel van een andere kerk. Dat gaat niet zomaar, vooral als die twee kerkverbanden met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Toch durven twee kerken uit Apeldoorn het aan.

Afbeelding

Dominee Gertine Blom is het negatieve gepraat over de kerk zat: ‘Zondebesef vind ik een moeilijk begrip’

Predikant en columniste Gertine Blom groeide op in de besloten, reformatorische zuil. Tegenwoordig wordt ze blij van de kliederkerk. ‘Ik weet niet meer ‘hoe het zit’, maar geloof dat het goedkomt.’