Open Doors-oprichter Anne van der Bijl overleden: hij gaf de vervolgde kerk een gezicht

Achtergrond
Open Doors-oprichter Anne van der Bijl is dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van Open Doors bevestigd aan het Nederlands Dagblad. Met het overlijden van Van der Bijl (1928-2022) is Nederland een beroemde evangelist armer. God’s Smuggler dwong bij vriend en vijand respect af door de manier waarop hij de daad bij het Woord voegde.
Gerald Bruins
dinsdag 27 september 2022 om 20:16 aangepast 10:09
Zelden heeft een christen het adagium ‘bid en werk’ zo consequent in de praktijk gebracht als de dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden Anne van der Bijl.
Zelden heeft een christen het adagium ‘bid en werk’ zo consequent in de praktijk gebracht als de dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden Anne van der Bijl. beeld Dick Vos
Niet te missen

Zelden heeft een christen het adagium ‘bid en werk’ zo consequent in de praktijk gebracht als de dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden Anne van der Bijl, oprichter van Open Doors. De manier waarop hij zich inzette voor vervolgde christenen – eerst in de toenmalige communistische landen achter het IJzeren Gordijn, later in moslimlanden - dwong diep respect af, zowel bij christenen als niet-christenen. 

Lokale medewerkers in landen met christenvervolging konden ontroerd vertellen hoezeer zij zich geïnspireerd wisten door God’s Smuggler, waarin brother Andrew vertelde over zijn avontuurlijke bijbelsmokkel in de toenmalige Oostbloklanden. Het in 1967 verschenen boek, waarvan meer dan tien miljoen exemplaren zijn verko..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Herma zorgt juist nu dat ze er verzorgd uitziet. 'Soms doet iemand zo'n afbreuk aan ons, dikke mensen'

‘Ik voel me enorm beperkt en heb elke dag pijn, maar weiger me gehandicapt te voelen.’ Herma kampt met obesitas, diabetes en een charcotvoet. ‘Door te zingen ging ik me beter voelen en kwam God weer in mijn leven.’

Afbeelding

Brokken bedreigen Kamper kerkorgel. 'Je zou hier tien minuten op je rug moeten liggen, en kijken'

Het orgel waarachter zijn vader een hartinfarct kreeg, dreigt te beschadigen door vallende brokstukken. Jan Quintus Zwart vecht voor het behoud van de Kamper Bovenkerk, inclusief het iconische muziekinstrument.

Afbeelding

Bas van der Voort kende veel tegenslagen, maar bleef dankbaar: 'Ik houd mij vast aan een goede God'

Hij verloor als kind zijn been aan botkanker. Later kreeg hij met zijn vrouw te maken met drie miskramen. Toch is Bas van der Voort, SP-raadslid in Oss, een optimist: ‘Ik geloof dat die baby's bij God zijn.’

Afbeelding

Zij geloofde, hij niet. Vlak voor haar trouwdag verbrak Maaike haar relatie. 'Ik werd verscheurd'

Maaike Noorlander had twaalf jaar een relatie met een niet-gelovige, totdat ze wel een keuze moest maken. ‘Ik kreeg het gevoel dat de Heilige Geest tegen mij zei: ‘Praat erover met hem, want hij vertelt niet alles’.’

Afbeelding

Deze gelovigen vertellen wat roeping voor hen betekent. 'Ik had toch zo duidelijk Gods stem gehoord?'

Columnist Adrian Verbree noemt het gebruik van het woord roeping ‘ronduit eng’. Vijf gelovigen vertellen wat roeping voor hen betekent. Van een Bijbeltekst die spreekt tot een waarschuwing: span God niet voor je karretje.