Brits onderzoek: niet-religieus betekent niet direct een hekel aan religie

Nieuws
Het hoeft niet per se zo te zijn dat iemand die zegt niet-religieus te zijn ook nergens in gelooft of geen waarde aan religie hecht, blijkt uit een Brits onderzoek.
Rick Moeliker
dinsdag 27 september 2022 om 15:30
Een heel aantal van de Britten die zichzelf als niet-religieus zien, zeggen wel de waarde in te zien van religie.
Een heel aantal van de Britten die zichzelf als niet-religieus zien, zeggen wel de waarde in te zien van religie. beeld pa Wire/handout via Xinhua

Het aantal Britten dat zichzelf niet-religieus noemt is de afgelopen decennia sterk toegenomen. In 2001 ging dit nog om vijftien procent van de bevolking, twintig jaar later om ruim een derde van de Britten. Volgens een bevolkingsonderzoek dat de overheid in 2018 liet uitvoeren zou het zelfs om iets meer dan de helft van de Britten gaan die zichzelf als niet-religieus ziet. Maar wat betekent dat precies?

De christelijke denktank Theos vroeg het aan vijfduizend mensen die zich hiertoe rekenen. De belangrijkste conclusie: niet-religieuzen zijn in te delen in drie groepen. Als eerste een groep die zich actief verzet tegen religie. Als tweede een groep die zichzelf als spiritueel ziet, soms ook gelooft in leven na de dood, maar zich..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’