Brits onderzoek: niet-religieus betekent niet direct een hekel aan religie

Nieuws
Het hoeft niet per se zo te zijn dat iemand die zegt niet-religieus te zijn ook nergens in gelooft of geen waarde aan religie hecht, blijkt uit een Brits onderzoek.
Rick Moeliker
dinsdag 27 september 2022 om 15:30
Een heel aantal van de Britten die zichzelf als niet-religieus zien, zeggen wel de waarde in te zien van religie.
Een heel aantal van de Britten die zichzelf als niet-religieus zien, zeggen wel de waarde in te zien van religie. beeld pa Wire/handout via Xinhua

Het aantal Britten dat zichzelf niet-religieus noemt is de afgelopen decennia sterk toegenomen. In 2001 ging dit nog om vijftien procent van de bevolking, twintig jaar later om ruim een derde van de Britten. Volgens een bevolkingsonderzoek dat de overheid in 2018 liet uitvoeren zou het zelfs om iets meer dan de helft van de Britten gaan die zichzelf als niet-religieus ziet. Maar wat betekent dat precies?

De christelijke denktank Theos vroeg het aan vijfduizend mensen die zich hiertoe rekenen. De belangrijkste conclusie: niet-religieuzen zijn in te delen in drie groepen. Als eerste een groep die zich actief verzet tegen religie. Als tweede een groep die zichzelf als spiritueel ziet, soms ook gelooft in leven na de dood, maar zich..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’