Nieuwe interreligieuze adviesraad moet kerkgebouwen beter beschermen

Nieuws
Geregeld zijn Amerikaanse gebedshuizen doelwit van agressie en aanslagen. Daarom heeft de regering Biden de Levensbeschouwelijke Veiligheidsadviesraad (Faith-Based Security Advisory Council) nieuw leven ingeblazen. Vorige week zijn de 25 leden bekend gemaakt door de Amerikaanse Binnenlandse Veiligheidsdienst (DHS). De leden zijn onder meer moslims, christenen, joden, hindoes en sikhs.
Bas Meeuse
dinsdag 27 september 2022 om 14:33
Episcopaalse kerk in Alabama waar op 16 juni 2022 een schietpartij plaatsvond waarbij drie mensen zijn gedood.
Episcopaalse kerk in Alabama waar op 16 juni 2022 een schietpartij plaatsvond waarbij drie mensen zijn gedood. beeld ap / Butch Dill

De raad adviseert de Amerikaanse Binnenlandse Veiligheidsdienst (DHS) over de bescherming van gebedshuizen. De veiligheid van religieuze samenkomsten is een zorg sinds de schietpartij in een Sikh tempel in Wisconsin in 2012. Daarbij kwamen zeven mensen om en raakten drie anderen gewond. In de jaren daarna stapelden vergelijkbare incidenten zich op. In 2015 werden meer dan 25 gelovigen gedood in een aanslag op een kerk in Texas.

Een recenter voorbeeld is de moord op elf Joden in een synagoge in Pittsburgh in 2018. Verder zijn er geregeld gewelddadige acties tegen moskeeën, waaronder brandstichting en dreigbrieven. Ook is er met de auto ingereden op een gebedsruimte. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’