Nieuwe interreligieuze adviesraad moet kerkgebouwen beter beschermen

Nieuws
Geregeld zijn Amerikaanse gebedshuizen doelwit van agressie en aanslagen. Daarom heeft de regering Biden de Levensbeschouwelijke Veiligheidsadviesraad (Faith-Based Security Advisory Council) nieuw leven ingeblazen. Vorige week zijn de 25 leden bekend gemaakt door de Amerikaanse Binnenlandse Veiligheidsdienst (DHS). De leden zijn onder meer moslims, christenen, joden, hindoes en sikhs.
Bas Meeuse
dinsdag 27 september 2022 om 14:33
Episcopaalse kerk in Alabama waar op 16 juni 2022 een schietpartij plaatsvond waarbij drie mensen zijn gedood.
Episcopaalse kerk in Alabama waar op 16 juni 2022 een schietpartij plaatsvond waarbij drie mensen zijn gedood. beeld ap / Butch Dill

De raad adviseert de Amerikaanse Binnenlandse Veiligheidsdienst (DHS) over de bescherming van gebedshuizen. De veiligheid van religieuze samenkomsten is een zorg sinds de schietpartij in een Sikh tempel in Wisconsin in 2012. Daarbij kwamen zeven mensen om en raakten drie anderen gewond. In de jaren daarna stapelden vergelijkbare incidenten zich op. In 2015 werden meer dan 25 gelovigen gedood in een aanslag op een kerk in Texas.

Een recenter voorbeeld is de moord op elf Joden in een synagoge in Pittsburgh in 2018. Verder zijn er geregeld gewelddadige acties tegen moskeeën, waaronder brandstichting en dreigbrieven. Ook is er met de auto ingereden op een gebedsruimte. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.