Zo wordt er in de kerk over transgenders gedacht: van variant op homoseksualiteit tot verrassing van God

Analyse
De nieuwe Transgenderwet, waarover de Tweede Kamer vandaag en morgen praat, lijkt ook in de kerk mensen stevig te verdelen. Het is bijna alsof je voor of tegen moet zijn. Toch zijn de meeste christelijke denkers eensgezinder dan je op grond van de discussie zou verwachten.
Dick Schinkelshoek
dinsdag 27 september 2022 om 11:33 aangepast 12:54
'Liefde is voor iedereen' staat er op het bord voor de Amsterdamse Westerkerk. De meeste christelijke ethici erkennen tegenwoordig dat genderdysforie een medisch probleem is.
'Liefde is voor iedereen' staat er op het bord voor de Amsterdamse Westerkerk. De meeste christelijke ethici erkennen tegenwoordig dat genderdysforie een medisch probleem is. beeld anp / Sabine Joosten

Het is niet vaak voorgekomen dat de vermaarde vrijgemaakt-gereformeerde ethicus prof. dr. Jochem Douma een artikel introk. Toch deed hij dat in februari 1988 met een verhaal in het Nederlands Dagblad over ‘transseksualiteit’. Onder zijn betoog had een ‘te smalle basis’ gelegen, erkende Douma na enkele kritische brieven. Hij zou er nog eens grondig over nadenken, beloofde hij de lezers van deze krant. 

Wat had Douma beweerd dat zo opzienbarend was? Vermoedelijk als eerste orthodox-protestantse ethicus in Nederland had de Kampense professor geopperd dat medisch ingrijpen bij genderdysforie soms toelaatbaar is. Genderdysforie is ernstige onvrede met het geslacht waarmee men is geboren. Als je in zulke gevallen geslachtsverandering niet toest..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.