Waarom Russische moslimleiders Poetins oorlog tegen Oekraïne steunen

Achtergrond
Islamitische leiders in Rusland kiezen meestal partij voor Poetin en steunen de oorlog in Oekraïne. Niet gek, want de meesten zijn nauw verbonden aan het regime.
Remco van Mulligen
maandag 26 september 2022 om 17:26 aangepast 27 september 2022 10:16
Moefti Ismail Berdiyev groet de Russissche president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Moskou.
Moefti Ismail Berdiyev groet de Russissche president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Moskou. beeld epa / Alexei Druzhinin / Ria Novos

Moskou

Moefti Ismail Berdiyev steunt de ‘verdedigende’ oorlog van Rusland tegen Oekraïne. ‘Om Rusland en al haar burgers te beschermen tegen de reële dreiging van het gebruik van nucleaire en biologische wapens door de NAVO en het Westen.’ Berdiyev is de geestelijk leider van de moslims in de Russische deelstaat Karatsjaj-Tsjerkessië, die grenst aan Georgië. Hier is 64 procent van de inwoners moslim.

Ravil Gaynutdin, grootmoefti van Rusland en in die rol de leider van alle moslims in het land, uit zich gematigder, maar steunt in principe ook de oorlog. Hij roept op tot gebed en een einde van de gewelddadigheden. 

Gaynutdin had twee weken geleden tijdens een conferentie in Kazachstan nog een gesprek met paus Franciscus over de oorlog. Eerder wa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.