Waarom Russische moslimleiders Poetins oorlog tegen Oekraïne steunen

Achtergrond
Islamitische leiders in Rusland kiezen meestal partij voor Poetin en steunen de oorlog in Oekraïne. Niet gek, want de meesten zijn nauw verbonden aan het regime.
Remco van Mulligen
maandag 26 september 2022 om 17:26 aangepast 27 september 2022 10:16
Moefti Ismail Berdiyev groet de Russissche president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Moskou.
Moefti Ismail Berdiyev groet de Russissche president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Moskou. beeld epa / Alexei Druzhinin / Ria Novos

Moskou

Moefti Ismail Berdiyev steunt de ‘verdedigende’ oorlog van Rusland tegen Oekraïne. ‘Om Rusland en al haar burgers te beschermen tegen de reële dreiging van het gebruik van nucleaire en biologische wapens door de NAVO en het Westen.’ Berdiyev is de geestelijk leider van de moslims in de Russische deelstaat Karatsjaj-Tsjerkessië, die grenst aan Georgië. Hier is 64 procent van de inwoners moslim.

Ravil Gaynutdin, grootmoefti van Rusland en in die rol de leider van alle moslims in het land, uit zich gematigder, maar steunt in principe ook de oorlog. Hij roept op tot gebed en een einde van de gewelddadigheden. 

Gaynutdin had twee weken geleden tijdens een conferentie in Kazachstan nog een gesprek met paus Franciscus over de oorlog. Eerder wa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.