Stilte, bezinning, aandacht en ontmoeting tussen de winkels van Hoog Catharijne

Reportage
De ene bezoeker komt voor een moment van rust en gebed, de ander voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje. In de winkelcentrum-hectiek van Hoog Catharijne in Utrecht is er ook een andere wereld van stilte, bezinning, aandacht en ontmoeting.
Jan Kas
zaterdag 24 september 2022 om 04:22 aangepast 08:32
De middagpauzeviering: twintig minuten met lied, gebed en een overdenking.
De middagpauzeviering: twintig minuten met lied, gebed en een overdenking. beeld Niek Stam

Vrijwilliger Piety Diermanse serveert bij de koffie plakken van de cake die ze heeft gebakken. Met het smakelijke resultaat wordt ze gecomplimenteerd. Een cake bakken is nog best een klusje, zegt een bezoekster. ‘Het lijkt me een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar gooien’, veronderstelt een ander. ‘Welnee’, is het weerwoord. 

‘Als je nog nooit een cake hebt gebakken, gaat het de eerste keer meestal mis. Daar komt wel wat bij kijken.’ De conversatie kabbelt via glutenvrij en lactosevrij bakken en koken naar de stakingen in het openbaar vervoer: vandaag bij het busvervoer, vorige week bij de NS.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stilte, bezinning, aandacht en ontmoeting tussen de winkels van Hoog Catharijne

De ene bezoeker komt voor een moment van rust en gebed, de ander voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje in de kapel van het stiltecentrum in Hoog Catharijne.

Afbeelding

De Alle-Dag-Kerk trekt een vaste, maar verouderde groep: ‘Naar de kerk gaan is een rare stap’

Hordes toehoorders, zoals vroeger, komen er niet meer naar de Alle-Dag-Kerk in Amsterdam, voor de middagpauzedienst op woensdag. De Stichting Alle-Dag-Kerk bezint zich op nieuwe vormen.

Afbeelding

In de evangelisatietent komt het publiek uit alle kerkelijke kringen, en daarbuiten

Tentevangelisatie is een oud fenomeen, laagdrempelig en compromisloos tegelijk. Een vier weken durende tournee begon deze week in Oldebroek. ‘Het evangelie is zwart-wit, lieve mensen.’

Afbeelding

In Zwolle wordt de herinnering aan de ‘Broeders en Zusters van het Gemene Leven’ levend gehouden

Dertien mensen die meedoen met een excursie, zitten in de kerk van Windesheim. Wim Verweij, die aan alle kanten betrokken is bij de Protestantse Gemeente van Windesheim, vertelt sappig over de geschiedenis van deze plek.

Afbeelding

Breien, biertjes, bidden: ‘Het zit in ons DNA om tot zegen te zijn’

Een voormalig badhuis in de oudste wijk van Zwijndrecht werd een pioniersplek van de Protestantse Kerk. Met een biertje en een spelletje wordt de verbinding tussen wijkbewoners gelegd. De vrijwilligers dienen uit liefde de wijk.

Afbeelding

Hoe twee kerken in Barneveld zich zonder ‘bloedgroepenkwesties’ samenvoegden

De Emmaüskerk in Barneveld biedt na haar ‘vernieuwbouwing’ onderdak aan de Protestantse Gemeente, waarin gereformeerden samengingen met hervormden. De grote ontmoetingsruimte is cruciaal voor de fusiegemeente.