Arjanne Holsappel heeft een schizofreniforme stoornis: ‘Vier maanden leefde ik in een wereld van hallucinaties’

Interview
‘Vier maanden leefde ik in een wereld van hallucinaties, stemmen en wanen. Ik weet van begin tot eind wat er is gebeurd, maar achteraf ontdekte ik pas dat ik ziek was.’ Het is een van de eerste keren dat Arjanne Holsappel (32) haar verhaal volledig vertelt. Dat gaat enigszins chaotisch, omdat er zoveel is gebeurd. Als je haar ziet, komt ze relaxed en vrolijk over. Zo nu en dan maakt ze een grapje. Op haar 27e kreeg ze een psychose.
Marina de Haan
vrijdag 23 september 2022 om 18:28 aangepast 20:20
Arjanne Holsappel heeft een schizofreniforme stoornis.
Arjanne Holsappel heeft een schizofreniforme stoornis. beeld Peter Boer

‘Het was de eindtijd. Ik dacht dat ik de geest van koningin Esther had uit het gelijknamige bijbelboek en dat we in het boek Openbaring leefden. Ik was een dienende koningin: in de kliniek, waar ik vier maanden was opgenomen, wilde ik steeds heling brengen bij andere patiënten.

Vijf jaar geleden belandde ik in een diepe psychose. Tot die tijd knokte ik alleen maar met het leven. De trauma’s stapelden zich op: op mijn negende werd ik seksueel misbruikt, daarna werd ik somber en depressief en slikte ik jaren antidepressiva. Alsof er een donkere deken over mijn leven lag. Als je in mijn lichaam zou prikken, dan voelde het rot vanbinnen.

‘Ik vond het niet erg om opgenomen te worden in een kliniek, omdat ik dacht dat de maffia mij zocht.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjanne Holsappel heeft een schizofreniforme stoornis: ‘Vier maanden leefde ik in een wereld van hallucinaties’

‘Ik weet van begin tot eind wat er is gebeurd, maar achteraf ontdekte ik pas dat ik ziek was.’ Het is een van de eerste keren dat Arjanne Holsappel (32) haar verhaal volledig vertelt.

Afbeelding

Paula heeft gehoorverlies, tinnitus en draaiduizeligheid: ‘Vertrouwen dat ik gedragen word’

Werken in het basisonderwijs was voor Paula Hijne (59) jarenlang haar lust en haar leven. Een combinatie van gehoorverlies, oorsuizen en aanvallen van draaiduizeligheid maakte het onmogelijk om dat werk te blijven doen.

Afbeelding

Arie (57) kreeg een dubbel herseninfarct: ‘Ik heb het gevoel dat ik teruggekeerd ben uit de dood’

‘Ook al is het heel donker, God is bij mij. Dat heb ik heel duidelijk gevoeld.’ Arie Zwitser uit Aalten (57) praat iets langzamer dan een gezond mens.

Afbeelding

‘Als ik niet genees, ben ik teleurgesteld, maar niet in Gods liefde’

‘Ik geloof nog steeds dat ik ga genezen.’ Rijk Pater ontpopt zich als een onverwoestbare optimist. De aandoening ARSACS zorgt er echter voor dat lichamelijke functies vanuit zijn hersenen niet goed worden aangestuurd.

Afbeelding

Ans had MS: ‘Tijdens mijn ziekte wist ik de Heer wel te vinden, maar de vreugde in Hem niet’

In 2002 kreeg Ans van Buuren (68) lichamelijke klachten. Het begon met een oogzenuwontsteking, waardoor ze niet goed kon zien; die ging weer over. Het stormde in mijn leven.’

Afbeelding

Maarten is binnenkort helemaal blind: ‘Het donkere dal uit Psalm 23 is voor mij realiteit’

‘Doodsbang bad ik tot de Heer, heel de nacht. Ik lag alleen in het ziekenhuis, in het pikkedonker. Ik dacht dat ik nooit meer iets zou zien.’ Maarten The had grote carrièreplannen, tot een netvliesloslating hem zijn toekomstdromen ontnam.