De absurde invulling van lege kerken

Achtergrond
Een yogaoefening, Boeddhabeelden en trampolines vullen vroeger gewijde ruimten van herbestemde kerkgebouwen. De beelden trekken voorbij in een documentaire die zaterdag is te zien op het Nederlands Film Festival.
Gerald Bruins
vrijdag 23 september 2022 om 11:00
Beeld van een yogales in de Grote Kerk van Breda uit de documentaire van Machiel van Hoek.
Beeld van een yogales in de Grote Kerk van Breda uit de documentaire van Machiel van Hoek. beeld Machiel van Hoek

Breda

De enige constante in de korte documentaire met de titel Hoe zullen wij ons troosten. zijn de hoge ruimtes met sierbogen en pilaren in monumentale kerkgebouwen. Vroeger gaven de diensten in deze gewijde godshuizen collectieve houvast en betekenis aan het leven van gelovigen.

Nu zijn deze kerken leeggelopen en vinden er tal van sterk wisselende activiteiten plaats. In de elf minuten durende film trekken ze in rap tempo aan het oog voorbij: een yogasessie, een lezing, een winkel met Boeddhabeelden, een café, een hardcorefeest, een sportschool en trampolines.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.