Op adem komen in een oude kerk: de Grote Kerk in Hoorn is sinds de zomer een boetiekhotel

Reportage
Tot ruim vijftig jaar geleden stapten mensen de Grote Kerk in Hoorn binnen om misschien wel een glimp van de hemel op te vangen. Sinds afgelopen zomer komen Nederlandse en buitenlandse toeristen er om te ontspannen in viersterrenhotel Heavens en restaurant The Saint.
Marina de Haan
maandag 26 september 2022 om 01:32 aangepast 15:47
De gekleurde glas-in-loodramen in boetiekhotel Heavens zijn een blikvanger. Slechts vier van de 43 kamers hebben direct uitzicht op de gekleurde ramen.
De gekleurde glas-in-loodramen in boetiekhotel Heavens zijn een blikvanger. Slechts vier van de 43 kamers hebben direct uitzicht op de gekleurde ramen. beeld Martin Waalboer

Hoorn

In het hart van de havenstad Hoorn in Noord-Holland is de Grote Kerk een imposante gewaarwording. Het straatbeeld in de voormalige handelsplaats wordt gesierd door oude pakhuizen, monumentale panden en de historische haven. De kerk midden op het Kerkplein is beeldbepalend voor het stadsgezicht. Maar het is inmiddels 54 jaar geleden dat het gebouw, tevens een rijksmonument, diende als godshuis. 

Destijds stapten bezoekers door de grote, zware deuren om misschien wel een glimp van de hemel op te vangen, te bidden of Gods Woord te horen. Nu wandelen bezoekers en toeristen naar binnen omdat ze een hapje gaan eten in restaurant The Saint of om te overnachten in viersterrenhotel Heavens.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.