Hoe de begrafenis van de Queen vandaag verloopt

Achtergrond
De staatsbegrafenis van koningin Elizabeth vindt vandaag plaats. De dienst is om 12.00 uur Nederlandse tijd. Wat kun je als televisiekijker verwachten?
Wim Houtman
maandag 19 september 2022 om 00:01 aangepast 10:54
Op 29 maart van dit jaar was koningin Elizabeth (geheel links op de foto) nog in Westminster Abbey, voor een dankdienst voor het leven van haar man, prins Philip, bijna een jaar na zijn overlijden.
Op 29 maart van dit jaar was koningin Elizabeth (geheel links op de foto) nog in Westminster Abbey, voor een dankdienst voor het leven van haar man, prins Philip, bijna een jaar na zijn overlijden. beeld anp

Londen - Windsor

De begrafenis van koningin Elizabeth II breekt met een tweehonderd jaar oude traditie en gaat terug naar de traditie daarvóór. Het is vandaag voor het eerst sinds 1760 dat een regerend vorst vanuit Westminster Abbey in Londen wordt begraven. Met de bijzetting van koning George II waren de koninklijke grafkapellen in de voormalige abdijkerk ongeveer vol. Vanaf George III (1820) werden koning(inn)en in en vanuit de kapel van Windsor Castle begraven.

Hieronder een overzicht van het verloop van de dag (alle tijden zijn Nederlandse tijd).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steffi de Pous heeft tattoo met ‘ik ben de beste’: ‘Het is heftig dat we vaak aan onszelf twijfelen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze vraag. Vandaag: Steffi de Pous (39), oprichter van hulporganisatie Because We Carry en voormalig presentatrice en model.

Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’