Pelgrimeren in een tweede-hands kapelletje in Someren-Eind

Reportage
In heel Nederland zijn spirituele plekken te vinden waar mensen God kunnen ontmoeten of die zich lenen voor christelijke bezinning. Deze zomer zoeken we in elke provincie zo’n plek op. Vandaag in Noord-Brabant: de Lambertuskapel in Someren-Eind.
Wim Houtman
zaterdag 10 september 2022 om 04:20 aangepast 08:03
De Lambertuskapel in Someren-Eind staat op een driesprong, tussen dorp en land.
De Lambertuskapel in Someren-Eind staat op een driesprong, tussen dorp en land. beeld nd

Als ik voor deze serie een pelgrimsplek mag kiezen, dacht ik al lang van tevoren, dan wil ik terug naar de vierde, of naar de zevende of achtste eeuw. Want toen is het evangelie, langs de karrensporen van het Romeinse Rijk en over zee, in ons land gekomen. We waren een volk gebleven dat in duisternis wandelt, als er niet groepjes mannen naar ons toe waren getrokken - eigenzinnige, dominante en koppige mannen soms, missionaire macho’s, die water en woest heidendom hebben getrotseerd om hier licht en vrolijkheid te brengen.

Het verbaast me nog altijd, en ik vind het jammer, dat het alleen maar rooms-katholieke scholen, kerken of verenigingen zijn die naar Willibrord of Bonifatius zijn genoemd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.