Dit gelooft koning Charles III. ‘Allemaal verbonden in één groot weefsel’

Achtergrond
Een Zuid-Afrikaanse goeroe, een stiekem bezoek aan de paus (waar zijn moeder op het nippertje achter kwam), fascinatie voor de islam, oosters-orthodoxe monniken en ‘pure’ Afrikaanse godsdiensten: het geloof van Charles, de toekomstige Britse koning én kerkleider van wereldwijd 85 miljoen anglicanen, is tot dusver een grote zoektocht. Met één constante: een stevige afkeer van het geseculariseerde, materialistische Westen.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 9 september 2022 om 15:43 aangepast 17:11
Prins Charles en zijn vrouw prinses Camilla verlaten de jaarlijkse Commonwealth-viering in Westminster Abbey, de grootste interreligieuze viering van het Verenigd Koninkrijk. Het goddelijke laat zich volgens Charles in alle godsdiensten vinden.
Prins Charles en zijn vrouw prinses Camilla verlaten de jaarlijkse Commonwealth-viering in Westminster Abbey, de grootste interreligieuze viering van het Verenigd Koninkrijk. Het goddelijke laat zich volgens Charles in alle godsdiensten vinden. beeld afp / Tolga Akmen

Londen

Woedend was koningin Elizabeth. Dat haar zoon Charles, net een paar jaar getrouwd met lady Diana, in april 1985 per se bij paus Johannes Paulus II langs wilde, was tot daaraan toe. Maar hij had ook een plan opgevat om deel te nemen aan diens dagelijkse eucharistieviering – en nog erger: hij had niets daarover aan zijn moeder verteld. 

De kroonprins wilde al langer bijdragen aan het dichten van de ‘vernietigende kloof’ tussen protestanten en katholieken, schrijft zijn biograaf Sally Bedell Smith. Maar tot dan toe had de koningin haar zoon kunnen behoeden voor al te spontane activiteiten. De staatshoofden van Engeland zijn ook hoofd van de Anglicaanse Kerk, die in de zestiende eeuw met Rome brak, en volgens de Act of Settlem..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.