Aan tafel met de kerk op de startzondag ‘We vieren, we eten, we lachen, we dansen’

Achtergrond
Eten en vieren, dat lijkt de grootste gemene deler op de jaarlijkse startzondag van de Nederlandse kerken. Zondag beginnen veel geloofsgemeenschappen hun kerkelijk seizoen met een speciale dienst, feestelijke activiteiten én eten.Van koffie met vlaai tot soepketels of zelfs een complete foodtruck.
Jacolien Viveen
vrijdag 9 september 2022 om 20:04 aangepast 20:57
Commissieleden startzondag PERKI, Diana Purba (l) en Barita Kerbusch (r), op de Floriade
Commissieleden startzondag PERKI, Diana Purba (l) en Barita Kerbusch (r), op de Floriade beeld Burret Olde

Er wordt nogal wat uit de kast getrokken. Voeding voor ziel en lichaam. Het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland past daar dan ook naadloos bij: ‘Aan tafel’. De PKN heeft in het jaarrooster een vaste startzondag en biedt kerken een compleet pakket aan via de website. Er zijn preekschetsen en gespreksmateriaal te vinden, vlaggen en suggesties voor liturgisch bloemschikken.

Winterwerk

Heel kerkelijk Nederland veert op in september, hoewel niet ieder kerkgenootschap dat met een speciale startzondag doet. Zo kennen de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten geen vaste datum of een kerkbreed thema. De kerkelijke bureaus maken geen materiaal, maar her ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.