Zeldzaam 2700 jaar oud stukje tekst met de naam Ismaël terug naar Israël

Nieuws
Een klein stukje papyrus uit de Woestijn van Judea van ongeveer 2700 jaar oud is weer terug in Israël. Het rietpapier begint met - in het Hebreeuws - de woorden ‘stuur naar Ismaël…’ waarna de zin stopt.
Bas Meeuse
vrijdag 9 september 2022 om 12:05 aangepast 12 september 2022 12:05
Het zeldzame stukje papyrus dateert nog van voor de verwoesting van de Eerste Tempel in 586 v.Chr.
Het zeldzame stukje papyrus dateert nog van voor de verwoesting van de Eerste Tempel in 586 v.Chr. beeld afp / Menahem Kahana

Jeruzalem

Tot voor kort hing het kostbare stukje geschiedenis op een stuk karton aan de muur bij een man in Montana (Verenigde Staten). Diens moeder was in 1965 met een christelijke reis naar Israël geweest, waar ze het stukje papyrus heeft gekocht of gekregen. Waarschijnlijk is het daarvoor geplunderd uit een grot. Doordat een archeoloog voor een boek over Hebreeuws schrift uit de Eerste Tempelperiode een afbeelding van het ongemarkeerde papyrus vond, kwam het weer op de radar van de Israëlische autoriteiten.

De overblijfselen van de brief laten een kort bevel zien. ‘Stuur naar Ismaël … Stuur niet … Van geen nut …’ Wat het precies betekent, is onduidelijk. De naam Ismaël is een gebruikelijke naam in de Bijbelse tijd. Het beteken..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.