Tijd om het imago van de Wereldraad bij te stellen: ‘Hier zag je een kerk vol levenskracht’

Achtergrond
De elfde algemene vergadering van de Wereldraad van Kerken zit erop. De Oekraïne-oorlog wierp er een schaduw over, de vieringen juist licht. Wat nemen Nederlandse deelnemers ervan mee naar huis?
Wim Houtman
donderdag 8 september 2022 om 20:15 aangepast 9 september 2022 11:24
Christenen uit alle windstreken bij de slotviering van de assemblee van de Wereldraad van Kerken in Karlsruhe.
Christenen uit alle windstreken bij de slotviering van de assemblee van de Wereldraad van Kerken in Karlsruhe. beeld Mike DuBose

Karlsruhe

‘In oorlogstijd moet je als kerk aan de ene kant helder zijn’, zegt Karin van den Broeke. Als lid van het dagelijks bestuur van de Wereldraad was zij nauw betrokken bij de uitkomsten van de assemblee in Karlsruhe. ‘De slotverklaring over Oekraïne spreekt gewoon over ‘‘oorlog’’ - en niet over ‘‘conflict’’ ofzo - en noemt die ‘‘onwettig en niet te rechtvaardigen’’. De humanitaire gevolgen ervan worden benoemd.’

Tegelijk wordt er ‘een stap vooruit gezocht’, zegt ze, ‘om te blijven zoeken naar manieren om elkaar te verstaan. Dat past bij de kerk. Aan de oorlog kunnen wij op dit moment geen eind maken. Maar er komt ook weer een tijd na de oorlog. Misschien dat de kleine stapjes die hier zijn gezet, eraan kunnen bijdragen dat er dan ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.