Karel Eykman (1936-2022) schreef liever verhalen dan dat hij preekte

Achtergrond
Schrijver, dichter en theoloog Karel Eykman schreef altijd ‘om zijn naasten te bereiken’. Sommige mensen hebben zijn teksten gehoord, zonder het te weten. Hij schreef voor Het Klokhuis, Sesamstraat en De film van Ome Willem. Het bekendst werd hij van zijn kinderbijbel Woord voor Woord. Eykman overleed dinsdag op 86-jarige leeftijd. Zijn schrijfcarrière begon met een liefdesgedicht in de schoolkrant. Hij was te verlegen het meisje op wie hij verliefd was rechtstreeks te vragen, vertelde hij in 2016 in de kerstuitzending van het programma Geloof en een Hoop Liefde.
Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 3 september 2022 om 19:48
Karel Eykman
Karel Eykman beeld anp

Eykman werkte een paar jaar als hervormd jeugdpredikant in Rotterdam en Amsterdam en kwam tot de ontdekking dat hij beter met zijn pen dan met zijn stem was. En, zo zei hij in een interview in het Nederlands Dagblad toen hij tachtig was en zijn gedichtenbundel Jaarringen uitkwam: ‘Ik werd zo ongeveer de kerk uitgeschopt’. De jongerensoos van de Amsterdamse Thomaskerk trok jongeren van allerlei pluimage aan. Het rook er soms naar alcohol en wiet. Dat leidde tot een conflict. ‘De kerk wilde dat ik de hervormde jongeren zou binnenhalen, maar ik wilde dat de avonden voor iedereen zouden zijn’, zei Eykman in het interview.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.