Russen zwijgen bij de Wereldraad

Nieuws
Vrede en verzoening in Europa stonden vrijdag op de agenda van de Wereldraad van Kerken in het Duitse Karlsruhe. De Oekraïne-oorlog kwam uitvoerig ter sprake, maar Russische afgevaardigden lieten zich niet horen.
Wim Houtman
zaterdag 3 september 2022 om 04:23 aangepast 08:49
Patriarch Kirill
Patriarch Kirill beeld epa / Sergei Chirikov

Karlsruhe

De Oekraïense delegaties kregen ruim gelegenheid in de plenaire zaal om hun stem te laten horen. ‘Rusland probeert al drie eeuwen de eigenheid van het Oekraïense volk uit te wissen’, zei aartsbisschop Jevstratiy van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Hij prees de Wereldraad, die de Russische agressie duidelijk heeft afgekeurd en de Russische patriarch Kirill heeft opgeroepen naar een wapenstilstand te streven. ‘Niemand heeft het recht agressie te zegenen, niemand heeft het recht oorlogsmisdaden en daden van genocide te rechtvaardigen’, zei de aartsbisschop.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.