Russen zwijgen bij de Wereldraad

Nieuws
Vrede en verzoening in Europa stonden vrijdag op de agenda van de Wereldraad van Kerken in het Duitse Karlsruhe. De Oekraïne-oorlog kwam uitvoerig ter sprake, maar Russische afgevaardigden lieten zich niet horen.
Wim Houtman
zaterdag 3 september 2022 om 04:23 aangepast 08:49
Patriarch Kirill
Patriarch Kirill beeld epa / Sergei Chirikov

Karlsruhe

De Oekraïense delegaties kregen ruim gelegenheid in de plenaire zaal om hun stem te laten horen. ‘Rusland probeert al drie eeuwen de eigenheid van het Oekraïense volk uit te wissen’, zei aartsbisschop Jevstratiy van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Hij prees de Wereldraad, die de Russische agressie duidelijk heeft afgekeurd en de Russische patriarch Kirill heeft opgeroepen naar een wapenstilstand te streven. ‘Niemand heeft het recht agressie te zegenen, niemand heeft het recht oorlogsmisdaden en daden van genocide te rechtvaardigen’, zei de aartsbisschop.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.