Na vijf jaar heeft de Nashvilleverklaring het tegendeel bereikt van wat ze beoogde

Analyse
Vijf jaar geleden kwam in Amerika de Nashvilleverklaring uit. Dit behoudend evangelicale statement vóór een klassieke rolverdeling in het huwelijk en tégen homoseks, transitie en gelijkheid van de geslachten heeft de vrouwen- en homo-emancipatie eerder geholpen dan tegengewerkt.
Dick Schinkelshoek
zaterdag 3 september 2022 om 04:21 aangepast 09:46
Een regenboogvlag aan de Sint-Jan in Gouda.
Een regenboogvlag aan de Sint-Jan in Gouda. beeld anp / hollandse hoogte / Tobias Kleuver

‘Homofoob’, ‘achterlijk’ en mogelijk zelfs strafbaar. Zelden halen theologische verklaringen het landelijke nieuws. Maar toen 150 Amerikaanse evangelische theologen op 29 augustus 2017 de Nashvilleverklaring lanceerden, zorgde dat in de VS voor een storm van verontwaardiging. En toen in januari 2019 evangelist Arjan Baan, dominee Maarten Klaassen en anderen de verklaring naar Nederland haalden, gebeurde hetzelfde. Zelfs de minister van Emancipatie bemoeide zich ermee (‘onbarmhartig hard’, ‘een stap terug in de tijd’). Klaassen vertelde in deze krant dat hij doodsbedreigingen kreeg en zijn kerk veiligheidsmaatregelen moest nemen. Het had hem vooral in zijn overtuiging gesterkt. ‘Ik zou dit zo weer doen.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.