Waar het evangelie aan land kwam

Reportage
In heel Nederland zijn spirituele plekken te vinden waar mensen God kunnen ontmoeten of die zich lenen voor christelijke bezinning. Deze zomer zoeken we in elke provincie zo’n plek op. Vandaag in Zeeland: de Willibrordusput in Zoutelande.
Rick Moeliker
zaterdag 3 september 2022 om 04:20 aangepast 08:34
De Catharinakerk in Zoutelande was in de eerste eeuwen van haar bestaan een stuk groter.
De Catharinakerk in Zoutelande was in de eerste eeuwen van haar bestaan een stuk groter. beeld nd

Het is op het eerste gezicht een wat merkwaardig bouwwerk. Wie bij Zoutelande bovenop de zeedijk loopt en naar beneden kijkt, kan zomaar denken dat het om een stijlvol vormgegeven openbaar toilet gaat. Zo’n gekke gedachte is dat niet: het ronde bouwwerk is ongeveer zo groot als een bushokje en heel wat toeristische dorpen aan de kust hebben tenslotte zo’n voorziening. 

De hervormde theoloog Arnold van Ruler had het vast wel geweten. Hij zou misschien wat meewarig het hoofd hebben geschud, bij het zien van al die badgasten die zonder enig omkijken de ronde muren passeren. Maar, had hij wellicht gedacht, het zijn tenslotte Duitsers. Die hebben nu eenmaal Maarten Luther in hun gelederen. Maar als Nederlander deze plaats zomaar voorbij lopen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.