Arie (57) kreeg een dubbel herseninfarct: ‘Ik heb het gevoel dat ik teruggekeerd ben uit de dood’

Interview
‘Ook al is het heel donker, God is bij mij. Dat heb ik heel duidelijk gevoeld.’ Arie Zwitser uit Aalten (57) praat iets langzamer dan een gezond mens. Soms hapert zijn spraak en een enkele keer duurt het even voor hij op een woord kan komen. Het zijn de gevolgen van een dubbel herseninfarct, dat hem twee jaar geleden trof. Tijdens het gesprek valt hij, op momenten die hem raken, soms even stil – dan tekenen emoties zijn gezicht en vloeien er tranen over zijn wangen.
Gerald Bruins
vrijdag 2 september 2022 om 19:40 aangepast 10 september 2022 09:08
Arie Zwitser leeft met de gevolgen van een dubbel herseninfarct.
Arie Zwitser leeft met de gevolgen van een dubbel herseninfarct. beeld Peter Boer

‘Ik was een sportieve man. Ik mocht graag hardlopen, skeeleren en vooral schaatsen, het liefst op natuurijs. Daarnaast ging ik geregeld naar de sportschool. Ik beschikte over een uitstekende conditie. Maar op 2 maart 2020 veranderde mijn leven dramatisch. Ik had een vrije dag en was lekker in de tuin bezig met snoeien. Na een paar uur gunde ik mezelf een pauze. 

In de keuken prikte ik met mijn linkerhand een vorkje in een plakje kipfilet, maar het viel spontaan op de vloer. Ik raapte het vorkje op, maar weer gleed het uit mijn hand. Ik probeerde het voor de derde keer te pakken, maar viel voorover. Ik kon me nog net langs de stoel op de grond laten zakken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Waarom het Nederlandse kerken zo veel moeite kost gastvrij te zijn; zitten er asociale mensen?

Gastvrijheid zou in de aard van iedere christen moeten zitten. Maar wie een Nederlandse kerk binnenkomt als gast, loopt grote kans ongezien weer te vertrekken. Hoe kan dat?

Afbeelding

Hoe een hervormde en een hersteld-hervormde dominee ondanks landelijke kerkruzie bij elkaar kunnen preken

Een dominee van het ene kerkgenootschap zit op de preekstoel van een andere kerk. Dat gaat niet zomaar, vooral als die twee kerkverbanden met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Toch durven twee kerken uit Apeldoorn het aan.

Afbeelding

Dominee Gertine Blom is het negatieve gepraat over de kerk zat: ‘Zondebesef vind ik een moeilijk begrip’

Predikant en columniste Gertine Blom groeide op in de besloten, reformatorische zuil. Tegenwoordig wordt ze blij van de kliederkerk. ‘Ik weet niet meer ‘hoe het zit’, maar geloof dat het goedkomt.’

Afbeelding

Theoloog Tabitha van Krimpen: ‘Durft de kerk iets te zeggen van Temptation Island?’

Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen (24) vindt dat de kerk ten ondergaat aan gezapigheid. ‘We horen een fijn verhaal in de preek en dan gaan we allemaal weer naar huis. Kan er niet meer pit in?’