Presentator Andries Knevel: ‘Henk Binnendijk had een groot knuffelbeergehalte en ik dat scherpe’

Achtergrond
Andries Knevel, voormalig EO-presentator, spreker en radiomaker vertelt over de laatste zaligspreking: Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van Mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten.
Jacolien Viveen
maandag 5 september 2022 om 06:57
Andries Knevel: 'Henk Binnendijk had een groot knuffelbeergehalte en ik dat scherpe.'
Andries Knevel: 'Henk Binnendijk had een groot knuffelbeergehalte en ik dat scherpe.' beeld Martin Waalboer

‘Spottende columns en cartoons over mij, daar heb ik nooit wakker van gelegen. Nooit gedacht: ze schelden me uit en betichten me van kwaad vanwege de gerechtigheid of de persoon van Jezus. Dat hoort erbij als je zo publiek werkt. In mijn eerste jaren kwam ik scherp en betweterig over. Daar lette ik te weinig op.

Ik houd van een scherp debat. Ik kwam in het frame van ‘iemand die het beter weet’. Dat ben ik niet. Het is uitvergroot. Maar in de begintijd van het Elfde uur was ik echt te assertief, te gelijkhebberig. Dat paste wel bij de EO in die tijd. Wij bij de EO pretendeerden gelijk te hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.