Over de doop praten lukt gereformeerden en baptisten wel, eens worden niet

Achtergrond
Het is tijd voor een breed gesprek over de doop, schreef dominee Mark de Jager twee maanden geleden in het Nederlands Dagblad.
Rick Moeliker
vrijdag 2 september 2022 om 20:09
Een voor de lockdown gehouden dienst van Mozaiek waarin de doop wordt bediend.
Een voor de lockdown gehouden dienst van Mozaiek waarin de doop wordt bediend. beeld Will Gorter

Vrijdag werd een begin gemaakt bij de jaaropening van het Baptisten Seminarium. Knellende vraag: kunnen kinderdoop en volwassenendoop wel naast elkaar bestaan?

Het lijkt op het eerste gezicht een moeilijk te doorbreken patstelling: als je voor de volwassenendoop bent omdat iemand dan als volwassene zo zelf - gedreven door de genade van God - een keuze voor de doop maakt, wordt het lastig om de kinderdoop als een echte doop te zien. Maar als je de kinderdoop juist wel als een echte doop ziet omdat je vindt dat het initiatief voor de doop volledig bij God ligt, wordt het vrijwel onmogelijk om zonder gewetensnood de doop te omarmen van een volwassene die als kind is gedoopt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.