Wereldraad van Kerken bijeen in oorlogstijd

Nieuws
Iedereen moet door de beveiliging op de assemblee van de Wereldraad van Kerken. Ook bisschop Michael Olusegan Akinwale, van de Methodistische Kerk in Nigeria. Zo’n vierduizend christenen van over de hele wereld zijn ruim een week bij elkaar in de Duitse stad Karlsruhe.
Wim Houtman
donderdag 1 september 2022 om 04:21 aangepast 06:53
Iedereen moet door de beveiliging op de assemblee van de Wereldraad van Kerken. Ook bisschop Michael Olusegan Akinwale, van de Methodistische Kerk uit Nigeria.
Iedereen moet door de beveiliging op de assemblee van de Wereldraad van Kerken. Ook bisschop Michael Olusegan Akinwale, van de Methodistische Kerk uit Nigeria. beeld Paul Jeffrey

Zo’n ontmoeting vanuit alle - nu 352 - lidkerken van de Wereldraad wordt elke zeven jaar gehouden; de elfde editie werd woensdag geopend. De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier heette de deelnemers welkom. In zijn toespraak stond hij uitvoerig stil bij de Oekraïne-oorlog. Hij riep de assemblee op de Russisch-Orthodoxe Kerk - die ook met een delegatie in Karlsruhe is - ‘de waarheid niet te sparen’. 

De leiders van deze kerk steunen ‘een aanvals-oorlog tegen hun eigen broeders en zusters’; Steinmeier noemde het ‘godslasterlijk’. Hij begrijpt dat de Wereldraad met de Russen in dialoog wil blijven. ‘Maar u moet kiezen wat voor dialoog u wilt. Blijf niet steken in vage algemeenheden en vrome wensen. Dialoog moet onrecht aanwijzen en ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’