In de ‘Stal op de Kaag’ kunnen kerkenraden heidagen houden en mensen op adem komen

Reportage
In heel Nederland zijn spirituele plekken te vinden waar mensen God kunnen ontmoeten of die zich lenen voor christelijke bezinning. Deze zomer zoeken we in elke provincie zo’n plek op. Vandaag in Zuid-Holland: Kaageiland, met het Laarzenpad en de ‘Stal op de Kaag’.
Maarten Boersema
zaterdag 27 augustus 2022 om 03:40
Het Laarzenpad loopt rechttoe rechtaan, door de polder en over de dijk; verdwalen kun je niet.
Het Laarzenpad loopt rechttoe rechtaan, door de polder en over de dijk; verdwalen kun je niet. beeld Maarten Boersema

De Kaagse boer parkeert zijn tractor met aanhanger geroutineerd op de veerpont. Hij brengt deze morgen een lading melk van Kaageiland naar het ‘vasteland’. Om hem heen staan uitgelaten vakantiegangers in polo’s en witte linnen overhemden, die weer huiswaarts keren. Enkele pubers zwaaien naar de wachtenden aan de overkant van de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. 

Daar sta ik, in Buitenkaag, te wachten naast twee dames. Een van hen heeft een jerrycan in de hand, waarschijnlijk vol brandstof voor hun sloep, die ergens op Kaageiland aan de oever ligt. De overvaart duurt om en nabij de twee minuten, maar zorgt toch al voor enige vertraging in het leven. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor het eerst noemt minder dan de helft van de mensen zich christen in Engeland en Wales

Het aantal mensen in Engeland en Wales dat zich christen noemt, duikt onder de 50 procent. En toch blijft de kerk een bron van hoop en goed nieuws, zegt aartsbisschop Stephen Cottrell.

Afbeelding

Vrije Universiteit vervangt votum door ‘inclusieve’ formulering na kritiek

‘Onze hulp is in de naam van de Heer, de Maker van hemel en aarde.’ Die belijdenis klonk altijd voorafgaand aan promoties en oraties aan de van oorsprong christelijke universiteit. Vanaf 1 januari verandert dat.

Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?