Kunstenaar Kees de Kort overleden: De ‘Dick Bruna van de Bijbel’ schilderde zonder toontje

Achtergrond
De illustraties van bijbelverhalen van de vrijdag overleden Kees de Kort (87) gaan al generaties mee. De ‘Dick Bruna van de Bijbel’ koos voor absolute eenvoud en liet eigen interpretaties achterwege.
Hilbert Meijer Jacolien Viveen
woensdag 24 augustus 2022 om 21:41
Schilder, ontwerper en illustrator Kees de Kort (1934-2022).
Schilder, ontwerper en illustrator Kees de Kort (1934-2022). beeld Sandra Haverman

Haarlem

Zijn naam is voor velen onbekend, maar het werk van de vrijdag overleden schilder, ontwerper en illustrator Kees de Kort (1934-2022) is bijna onontkoombaar voor wie met de Bijbel is opgegroeid: schilderijen van bijbelverhalen zonder perspectief, met grote kleurvlakken, vaak met mensen bij wie de emotie in de ogen te lezen is. Voor velen die met zijn werk zijn opgegroeid is de verbaasde blik van de blinde Bartiméus die weer kan zien onovertroffen. 

De Kort was de eerste Nederlandse kunstenaar die Bijbelverhalen illustreerde met moderne twintigste-eeuwse kunst. Zijn werk verscheen aanvankelijk in vierkante boekjes met elk een afzonderlijk bijbelverhaal. ‘Wat de Bijbel ons vertelt’, heette die serie, waarvan het eerste deel in 1967 ve..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'

Afbeelding

Nadia Zerouali: 'In de islam is het al gauw goed tussen God en mens. Het gaat om de zuivere intentie'

Wat is het houvast van Nadia Zerouali, televisiekok bij BinnnensteBuiten? ‘Ik geloof in de goede Allah, niet de straffende, want veel erger dan het nu hier op aarde al is, kan het niet worden.’

Afbeelding

Waar het goedkomt, is dat een kwestie van genade: gratis, niet goedkoop. Wie wil die weg gaan?

Met één zin veegt Jezus het fundament onder Nicodemus’ levensvisie vandaan, legt predikant en columnist Adrian Verbree uit. ‘Jij kunt jezelf niet redden, de verandering moet anothen, van boven komen.’

Afbeelding

Wanhoop je over het klimaat? Zing ook dan een loflied

In de klimaatdemonstraties klinkt een noodkreet, een noodkreet die ook zichtbaar wordt in de Psalmen. Maar in de Psalmen staat die noodkreet in het kader van het loflied. Hoe kun je God prijzen als je de wanhoop nabij bent?

Afbeelding

Dominee Joshi van Veen staat ook achter de bar: 'De meest gestelde vraag, is: Mag ik bij je biechten?'

Joshi van Veen (36) is dominee bij de Rafaelkerk Goes en maakt graag cocktails. ‘Ik probeer aan te sluiten bij de smaak van de mensen. Daar zit de link tussen kerk en kroeg.’