Kunstenaar Kees de Kort overleden: De ‘Dick Bruna van de Bijbel’ schilderde zonder toontje

Achtergrond
De illustraties van bijbelverhalen van de vrijdag overleden Kees de Kort (87) gaan al generaties mee. De ‘Dick Bruna van de Bijbel’ koos voor absolute eenvoud en liet eigen interpretaties achterwege.
Hilbert Meijer Jacolien Viveen
woensdag 24 augustus 2022 om 21:41
Schilder, ontwerper en illustrator Kees de Kort (1934-2022).
Schilder, ontwerper en illustrator Kees de Kort (1934-2022). beeld Sandra Haverman

Haarlem

Zijn naam is voor velen onbekend, maar het werk van de vrijdag overleden schilder, ontwerper en illustrator Kees de Kort (1934-2022) is bijna onontkoombaar voor wie met de Bijbel is opgegroeid: schilderijen van bijbelverhalen zonder perspectief, met grote kleurvlakken, vaak met mensen bij wie de emotie in de ogen te lezen is. Voor velen die met zijn werk zijn opgegroeid is de verbaasde blik van de blinde Bartiméus die weer kan zien onovertroffen. 

De Kort was de eerste Nederlandse kunstenaar die Bijbelverhalen illustreerde met moderne twintigste-eeuwse kunst. Zijn werk verscheen aanvankelijk in vierkante boekjes met elk een afzonderlijk bijbelverhaal. ‘Wat de Bijbel ons vertelt’, heette die serie, waarvan het eerste deel in 1967 ve..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er wordt volop gewaarschuwd voor deze nieuwe evangelische beweging. Hoeveel invloed heeft ze echt?

Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal, liederen van Bethel Church en Hillsong, Youth Alpha - ze zouden stuk voor stuk doordrenkt zijn van een gevaarlijke ideologie die de kerken verovert: de New Apostolic Reformation.

Afbeelding

Hoe de protestantse gideonsbende in Montenegro profiteert van een omstreden wet

Montenegro is klein en de protestantse minderheid piepklein. Hun eendracht valt op bij een wet die de orthodoxe christenen juist tot op het bot versplintert. Zondag kiest ‘het land achter Gods rug’ een nieuw parlement.

Afbeelding

'Er is veel spirituele interesse. Alleen gaan mensen daarmee niet naar de kerk, ze gaan naar Google'

‘Mensen vinden christenen vaak wel aardig, maar van het geloof of de kerk hebben ze een negatief beeld.’ Daar wil Graham Tomlin iets aan doen, met het pas opgerichte Centre for Cultural Witness in Londen.

Afbeelding

Rabbijn en PKN-leider in gesprek over Israël. 'Mijn vertrouwen in de kerk heeft nooit ter discussie gestaan'

Het knetterde dit voorjaar behoorlijk in de contacten tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de joodse gemeenschap. Rabbijn Lody van de Kamp en kerkbestuurder René de Reuver spreken zich uit over het wapengekletter.

Afbeelding

Op de Duitse Kirchentag vieren protestant en katholiek samen wat wél kan: een 'zwijgmaaltijd'

Samen avondmaal vieren kan niet, als protestanten en katholieken. Wat kan er wel? De Duitse Kirchentag in Neurenberg had vrijdag het antwoord: brood en wijn werden gedeeld in stilte.

Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.