Luister naar

Vier lezers van de Kijkbijbel over hun favoriete verhaal: ‘De illustraties lijken bijna abstract en toch zie je veel details’

Achtergrond
De illustraties van bijbelverhalen van de vrijdag overleden Kees de Kort (87) gaan al generaties mee. De illustrator is afgelopen week op 87-jarige leeftijd overleden. Vier lezers over hun favoriete schilderingen.
Jacolien Viveen
woensdag 24 augustus 2022 om 20:24 aangepast 15:12
Illustrator Kees de Kort ontving een internationale prijs voor zijn illustraties in de
Kijkbijbel, de zogeheten UBS Life Achievement Award.
Illustrator Kees de Kort ontving een internationale prijs voor zijn illustraties in de Kijkbijbel, de zogeheten UBS Life Achievement Award. beeld illustraties Kijkbijbe

Henk Binnendijk (88), mooiste illustratie: de storm op het meer

Voormalig EO-presentator Henk Binnendijk en zijn vrouw lezen de Kijkbijbel al tientallen jaren. Vroeger met de kinderen, nu nog elke woensdagmiddag met hun kleinzoon.

‘Ja, die bijbel speelt een grote rol in ons leven. We zijn 61 jaar getrouwd, hebben vijf kinderen, waarvan één overleden, en twaalf kleinkinderen. Ik zie mezelf nog zitten met alle kinderen om me heen op de bank. Eentje op schoot, zo heerlijk vertrouwelijk. Samen voorlezen.

De storm op het meer, die raakt me het meest. Onze zoon was drie of vier jaar en lag in het ziekenhuis. Alleen, in quarantaine. Hij huilde veel, was eenzaam in het ziekenhuis maar had dat kleine boekje over de storm op het meer. Die lazen we, keer op keer. ‘Heer wordt toch wakker!’, zeggen de discipelen in dat verhaal. ‘Jullie moeten niet zo bang zijn, ik ben er toch’, zegt Jezus dan. Dat herhaalde onze zoon ‘Waarom zijn jullie zo bang, ik ben er toch?’ Het ontroert me nog. Onze zoon is op 53-jarige leeftijd overleden. Een aardige, gelovige jongen.

Nu leest onze jongste kleinzoon ons voor, op woensdagmiddag, uit de Kijkbijbel van Kees de Kort. Dan zeg ik ‘Langzaam hoor, anders kan opa het niet begrijpen’.’


De storm op het meer. - beeld Kees de Kort

Kaanda Niemeijer (32), mooiste illustratie: Bartiméus kan weer zien

Kaanda Niemeijer heeft een verstandelijke beperking. Kunstenaar Kees de Kort tekende de Kijkbijbel in eerste instantie voor haar doelgroep. Kaanda leest graag uit ‘de korte-Bijbel’, zoals ze die zelf noemt. Niet omdat ze de tekenaar kent, maar omdat het ‘lekker korte verhalen zijn. Vroeger las ze met haar ouders en nu met de begeleiding van de Rozenhof in Voorthuizen, waar ze woont.

‘Ik houd van korte verhalen en niet van lange. Want ik kan niet zo goed lezen’, giechelt ze. ‘Ik maakte altijd een voorstelling over Bartiméus. Hartstikke leuk. Dan ga ik zitten op een kleed, ik heb een stok en een doek op mijn hoofd. Dan roep ik heel hard: ‘Jezus!’ Iemand anders komt naar me toe en helpt me overeind. Ik vind het moeilijk om te vertellen, ik wil dit graag voor je gaan naspelen.
Ik vind het verhaal mooi, want ik wil graag met Jezus mee. Ik wil Zijn hand pakken. Het kan helaas niet, maar ik wil graag dat Jezus me oppakt als Hij voorbij komt.’


Bartimeus - beeld Kees de Kort

Vincenza La Porta (50), mooiste illustratie: de nieuwe aarde

Vincenza La Porta (50 jaar) is directeur van het kerkelijk bureau van de Protestantse Kerk Amsterdam. Haar kinderen, nu 15, 20 en 23, groeiden op met de Kijkbijbel. Ze kreeg deze cadeau in haar eerste zwangerschap en koestert warme herinneringen aan het voorlezen daaruit. ‘We lazen die verhalen zo vaak voor, dat we allemaal nog hele regels tekst uit ons hoofd kennen.

Ik schoon mijn boekenkast beneden vaak op, kinderboeken eruit enzo, maar de Kijkbijbel heb ik bewust laten staan. Die is me zo kostbaar. Het is zo knap hoe de kunstenaar in die heel eenvoudige tekeningen zoveel emotie en intentie weet te leggen. De illustraties lijken bijna abstract en toch zie je veel details, bijvoorbeeld in de ogen.

Een van mijn favoriete platen is de bruiloft te Kana, zo feestelijk getekend, die wilden we bijna op onze trouwkaart zetten. Maar het laatste bijbelverhaal treft me het meest, dat God alles nieuw maakt. In dat beeld zit iets heel aards. Geen oorlog, geen verdriet, gewoon feest op die nieuwe aarde! Het is zo knap hoe de tekenaar dat weergeeft. Het zegt precies wat ik geloof. God is er, Jezus is er en wij wonen er gewoon.’


beeld Kees de Kort

Eva Dijksterhuis (8), mooiste illustratie: de verlamde man en zijn vrienden

Eva Dijksterhuis leest de Kijkbijbel al haar jaren met haar ouders en jongere zusje Irene (4 jaar). Ze leest er graag in. Vaak neemt de familie Dijksterhuis na de avondmaaltijd de tijd om samen uit deze Bijbel te lezen en de bekende platen van kunstenaar Kees de Kort te bekijken. ‘Ik ga altijd bij papa zitten, hij leest dan voor’, vertelt ze. ‘Soms lees ik het zelf na het eten voor aan papa, mama en Irene.

Het meest spannend vind ik het kerstverhaal. Dat de drie koningen op weg zijn naar de baby. Dan moeten ze vluchten met de baby, ergens naar Egypte, want de andere koning wil Hem doden. Dat lukt niet want Hij leeft nog.

Het mooiste verhaal vind ik misschien wel toen de verlamde man door het dak ging met zijn vrienden en dat hij bij Jezus komt. Dan kan de man weer lopen en dat is heel bijzonder. Ik vind dat niet een vreemd verhaal want vroeger hadden ze andere daken en die konden ze makkelijker open maken.’


beeld Kees de Kort


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.