Kunstenaar Kees de Kort, ‘de Dick Bruna van de Bijbel’, overleden

Nieuws
Kunstenaar Kees de Kort, bekend van tekeningen van bijbelverhalen, is afgelopen week op 87-jarige leeftijd overleden. Zijn typerende kleurige illustraties werden wereldwijd bekend.
Hilbert Meijer
woensdag 24 augustus 2022 om 09:05 aangepast 14:47
Illustratie van Kees de Kort: ‘Op weg naar het Paasfeest’. Jezus rijdt op een ezel Jeruzalem binnen.
Illustratie van Kees de Kort: ‘Op weg naar het Paasfeest’. Jezus rijdt op een ezel Jeruzalem binnen. beeld nbg

Haarlem

De Kort was de eerste Nederlandse kunstenaar die de Bijbelverhalen illustreerde met moderne twintigste-eeuwse kunst. ‘Kees de Kort is de Dick Bruna van de Bijbel’, zegt Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), naar aanleiding van zijn overlijden. ‘Hij leverde een uitzonderlijke prestatie op het snijvlak van religie, kunst en cultuur.’ De Kort schilderde zonder perspectief, met grote, kleurige vlakken. In zijn werk staan mensen staan centraal en is de emotie van de gezichten af te lezen.

De Kort was opgeleid tot technisch tekenaar, maar dat werk boeide hem niet. Daarom besloot hij op z’n 22e om naar de Kunstacademie te gaan. In 1964 attendeerde een collega hem op een oproep van het ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.