Kunstenaar Kees de Kort, ‘de Dick Bruna van de Bijbel’, overleden

Nieuws
Kunstenaar Kees de Kort, bekend van tekeningen van bijbelverhalen, is afgelopen week op 87-jarige leeftijd overleden. Zijn typerende kleurige illustraties werden wereldwijd bekend.
Hilbert Meijer
woensdag 24 augustus 2022 om 09:05 aangepast 14:47
Illustratie van Kees de Kort: ‘Op weg naar het Paasfeest’. Jezus rijdt op een ezel Jeruzalem binnen.
Illustratie van Kees de Kort: ‘Op weg naar het Paasfeest’. Jezus rijdt op een ezel Jeruzalem binnen. beeld nbg

Haarlem

De Kort was de eerste Nederlandse kunstenaar die de Bijbelverhalen illustreerde met moderne twintigste-eeuwse kunst. ‘Kees de Kort is de Dick Bruna van de Bijbel’, zegt Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), naar aanleiding van zijn overlijden. ‘Hij leverde een uitzonderlijke prestatie op het snijvlak van religie, kunst en cultuur.’ De Kort schilderde zonder perspectief, met grote, kleurige vlakken. In zijn werk staan mensen staan centraal en is de emotie van de gezichten af te lezen.

De Kort was opgeleid tot technisch tekenaar, maar dat werk boeide hem niet. Daarom besloot hij op z’n 22e om naar de Kunstacademie te gaan. In 1964 attendeerde een collega hem op een oproep van het ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.