Bekende Chinese popartiest zingt over haar christelijke geloof en dat is niet zonder risico

Nieuws
Ze wordt de ‘Chinese Taylor Swift’ genoemd. De zeer bekende Chinese popartiest Deng Ziqi (artiestennaam G.E.M.) is in haar nieuwe album, Revelation, niet geheimzinnig over haar geloof in God. Hoewel enkele eerdere nummers ook al verwijzingen naar de Bijbel bevatten, stond nog niet eerder een heel album in het teken van geloof. Dat is opvallend in het communistische China, waar het verwerken van christelijke elementen in muziek niet zonder risico is voor artiesten.
Bas Meeuse
dinsdag 23 augustus 2022 om 16:56
G.E.M. was de eerste Chinees-sprekende zangeres waarvan de video’s meer dan 200 miljoen keer bekeken waren op YouTube.
G.E.M. was de eerste Chinees-sprekende zangeres waarvan de video’s meer dan 200 miljoen keer bekeken waren op YouTube. beeld epa / Ritchie B. Tongo

Hongkong

‘Ze wist dat het uiten van haar christelijke geloof in haar liedjes zou kunnen leiden tot het verlies van fans of zware kritiek’, zegt voorganger Jiang Shaolong op een Chinees christelijk YouTube kanaal. ‘Toch was G.E.M. vastbesloten haar christelijke geloof te verwerken in haar muziek.’

G.E.M., wat staat voor Get Everybody Moving, was de eerste Chinees-sprekende zangeres waarvan de video’s meer dan 200 miljoen keer bekeken waren op YouTube. Deng Ziqi, die in Hongkong opgroeide, brak door op het Chinese vasteland toen ze meedeed met de zangwedstrijd I Am A Singer 2.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.