Schrijfster Willemijn de Weerd: ‘Ik ervoer dat God mij vasthield’

Interview
Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd (44), onder meer bekend van de Peuterbijbel en de HSV KinderBijbel.
Ilona de Lange
dinsdag 23 augustus 2022 om 10:41
'Ik ervoer dat God mij vasthield.'
'Ik ervoer dat God mij vasthield.' beeld Dick Vos

‘Als ik aan houvast denk, kom ik altijd uit bij God. Mijn gezin geeft mij bijvoorbeeld houvast, net als een goed gesprek met een vriendin, of een moment van rust in de natuur - allemaal van God gekregen. En mijn houvast in God is zijn onvoorwaardelijke liefde, daar kan ik niets aan afdoen of toevoegen. 

Ik ben opgegroeid met een rooms-katholieke vader en een moeder die uit een reformatorisch gezin kwam. Samen kozen ze voor een streekgemeente binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. 

Als kind was ik al veel met God bezig, maar als tiener voelde ik de drang dat het goed moest zijn tussen God en mij. In mijn kerk speelde de vraag of je een kind van God niet zo, dat mocht je aannemen, maar op mijn reformatorische middelbare school speelde ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Waarom het Nederlandse kerken zo veel moeite kost gastvrij te zijn; zitten er asociale mensen?

Gastvrijheid zou in de aard van iedere christen moeten zitten. Maar wie een Nederlandse kerk binnenkomt als gast, loopt grote kans ongezien weer te vertrekken. Hoe kan dat?

Afbeelding

Hoe een hervormde en een hersteld-hervormde dominee ondanks landelijke kerkruzie bij elkaar kunnen preken

Een dominee van het ene kerkgenootschap zit op de preekstoel van een andere kerk. Dat gaat niet zomaar, vooral als die twee kerkverbanden met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Toch durven twee kerken uit Apeldoorn het aan.

Afbeelding

Dominee Gertine Blom is het negatieve gepraat over de kerk zat: ‘Zondebesef vind ik een moeilijk begrip’

Predikant en columniste Gertine Blom groeide op in de besloten, reformatorische zuil. Tegenwoordig wordt ze blij van de kliederkerk. ‘Ik weet niet meer ‘hoe het zit’, maar geloof dat het goedkomt.’

Afbeelding

Theoloog Tabitha van Krimpen: ‘Durft de kerk iets te zeggen van Temptation Island?’

Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen (24) vindt dat de kerk ten ondergaat aan gezapigheid. ‘We horen een fijn verhaal in de preek en dan gaan we allemaal weer naar huis. Kan er niet meer pit in?’