Pieter is geestelijk verzorger bij de mariniers: ‘Opeens zegt iemand: denkt u dat God van mij houdt?’

Interview
Zijn vader was etaleur, dus Pieter Visschers (57) kreeg het met de paplepel ingegoten: als je goede handel hebt, dan moet je het laten zien. Zijn goede handel is de geestelijke verzorging binnen de krijgsmacht. ‘Maar we laten het niet voldoende zien en als we niet oppassen, zijn we er straks niet meer.’
Ilona de Lange
donderdag 18 augustus 2022 om 15:39 aangepast 11:39
Pieter Visscher was de afgelopen zes jaar geestelijk verzorger bij het Korps Mariniers.
Pieter Visscher was de afgelopen zes jaar geestelijk verzorger bij het Korps Mariniers. beeld Arie Kievit

Op de Van Ghentkazerne in Rotterdam wijst Pieter Visschers naar het stalen, gesloten hek aan de rand van de weg. Hierdoor komen vier keer per jaar de jonge - vooralsnog enkel - mannen binnen nadat ze de Elementaire Militaire Vorming Mariniers hebben doorlopen. In september zal Visschers dit als geestelijk verzorger bij het Korps Mariniers voor de laatste keer meemaken. Deze maand neemt hij afscheid van het Korps Mariniers, het elite-onderdeel van de Koninklijke Marine. 

Hij is gek op ‘zijn’ mannen, zegt hij als over het terrein naar zijn kantoortje loopt. ‘Mensen stijgen op deze plek boven zichzelf uit. Het is een worsteling, zo’n opleiding. Er gebeurt echt iets met je. Het is bijna religieus.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.