‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Achtergrond
Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.
Remco van Mulligen
woensdag 17 augustus 2022 om 07:04
Verwoestingen in een kerkgebouw in Druzhkivka, in het oosten van de Donbas.
Verwoestingen in een kerkgebouw in Druzhkivka, in het oosten van de Donbas. beeld afp / Aris Messinis

Kyiv

Kapotte Oekraïense kerkgebouwen, gebombardeerd door de Russen. Het is een beeld dat steeds terug blijft keren. De kerk heeft het, net als de rest van het land, zwaar te verduren. Soms komen er cijfers, zoals maandag: naar schatting vierhonderd van de 2300 baptistengemeenten in Oekraïne bestaan niet meer.

Hoeveel kerken er precies verwoest zijn en hoeveel gemeenten en parochies zijn verdwenen door de oorlog is onbekend. Wel proberen diverse organen de schade in kaart te brengen. Bekend is in ieder geval dat in maart drie negentiende-eeuwse unieke houten kerken (in Zavorichi, Viazivka en Lukianivka) door de Russische bombardementen zijn vernietigd. Ook een klooster in Sviatohirsk raakte zwaar beschadigd. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.

Afbeelding

Jandino Asporaat: ‘Ik heb nu direct contact met God. Er zit geen priester of prediker tussen’

Het maakt niet uit hoe laat het is, Jandino Asporaat zegt altijd enthousiast ‘goedemorgen’. Het is zijn manier om alles uit een dag te halen wat erin zit. Hij laat zich daarbij leiden door God.

Afbeelding

Hoe kerken Sinterklaas een handje helpen: ‘Sneu als arme kinderen geen cadeau krijgen’

Kinderen die geen cadeaus voor Sinterklaas krijgen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen? Kerken dwars door Nederland steken de Sint deze weken een helpende hand toe. Bijvoorbeeld in Assen.

Afbeelding

Voor het eerst noemt minder dan de helft van de mensen zich christen in Engeland en Wales

Het aantal mensen in Engeland en Wales dat zich christen noemt, duikt onder de 50 procent. En toch blijft de kerk een bron van hoop en goed nieuws, zegt aartsbisschop Stephen Cottrell.

Afbeelding

Vrije Universiteit vervangt votum door ‘inclusieve’ formulering na kritiek

‘Onze hulp is in de naam van de Heer, de Maker van hemel en aarde.’ Die belijdenis klonk altijd voorafgaand aan promoties en oraties aan de van oorsprong christelijke universiteit. Vanaf 1 januari verandert dat.