Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

Achtergrond
De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.
Remco van Mulligen
woensdag 17 augustus 2022 om 14:33 aangepast 15:10
De laatste reguliere editie van Graceland Festival was in 2019.
De laatste reguliere editie van Graceland Festival was in 2019. beeld graceland festival

Allahu Akbar

Volgens Rikko Voorberg is het een ‘pareltje’ in de programmering: een interreligieuze, gezongen gebedsoproep. ‘Een christen, een Jood en een moslim staan vanuit het diepste van hun ziel een gebed te zingen’, vertelt Voorberg. ‘Het is niet zo dat de ene religie inwisselbaar is voor de andere. De individualiteit blijft. We zoeken verbinding te midden van verschillen. Deze gebedsoproep is een kort moment van een kwartier, waarin alles is samengebald wat we doen.’

Het is volgens hem een spirituele manier om de polarisatie te overbruggen die in het maatschappelijk debat vaak overheerst als het gaat om christendom, jodendom en islam. ‘Denk aan polariserende uitspraken als: minder migratie, want a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.