Geloven kan alleen als een vrij antwoord op Gods roepstem

Column
De recente aanslag op Salman Rushdie heeft velen geschokt. Vele jaren na de tegen hem uitgesproken fatwa is de schrijver neergestoken door een fanaticus. Rushdie werd zwaar gewond, maar er is goede hoop dat hij de aanslag zal overleven. De laffe aanval vormt een voorbeeld van religieus geweld.
Gerard de Korte • bisschop van 's-Hertogenbosch
maandag 15 augustus 2022 om 18:58
Columnfoto Gerard de Korte
Columnfoto Gerard de Korte beeld Dick Vos

Dat geweld is natuurlijk altijd verbonden met politieke en economische componenten. In onze dagen lijkt religieus geweld vooral een islamitische zaak. Je kunt verdedigen dat op dit moment in de moslimwereld een burgeroorlog woedt tussen soennieten en sjiieten. 

Maar christenen past, gezien onze geschiedenis, bescheidenheid. Wij hebben immers ook een donkere geschiedenis. Katholieken hebben in de zestiende eeuw lutheranen en calvinisten vermoord. Nog recent besteedde deze krant aandacht aan de executie van Jan de Bakker in 1525 in Den Haag. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franciscus vergelijkt oorlog in Oekraïne met Holocaust: ‘De geschiedenis herhaalt zich’

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Afbeelding

Zondagsrust 2.0? ‘Gooi de winkels dicht en voer weer een nationale rustdag in’

Is de zondagsrust bezig aan een heropleving? Het lijkt een nieuwe trend, met name op sociale media: influencers en jongeren kiezen - elk met hun eigen motivatie - voor de herinvoering van een wekelijkse rustdag.

Afbeelding

Steffi de Pous heeft tattoo met ‘ik ben de beste’: ‘Het is heftig dat we vaak aan onszelf twijfelen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze vraag. Vandaag: Steffi de Pous (39), oprichter van hulporganisatie Because We Carry en voormalig presentatrice en model.

Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.