Duitse theologen onterecht in gevangenis wegens reis naar klimaatprotest

Nieuws
Een drietal theologen uit Münster werd op 1 februari 2020 door de politie opgepakt terwijl zij onderweg waren naar een klimaatprotest bij een kolencentrale. De Duitse rechter heeft nu geoordeeld dat deze preventieve hechtenis onrechtmatig was.
Hendro Munsterman
donderdag 11 augustus 2022 om 16:11
De Duitse politie keek toe terwijl Greenpeace op 30 mei 2020 een actie hield bij de kolencentrale Datteln IV.
De Duitse politie keek toe terwijl Greenpeace op 30 mei 2020 een actie hield bij de kolencentrale Datteln IV. beeld afp / Ina Fassbender

Münster

Er was geen enkele concrete verdenking tegen de groep theologen en toch belandden zij in de cel. De politie van Recklinkhausen pakte de drie medewerkers van het Instituut voor Theologie en Politiek op toen zij naar een steenkoolcentrale reisden waar een klimaatprotest zou plaatsvinden. De drie hebben volgens het instituut ‘een nacht ontkleed en onder vernederende omstandigheden in preventieve hechtenis doorgebracht’. 

De politie vond dat de door de theologen gedragen kleding en de door hen meegenomen maaltijden, slaapzakken, hoofdlamp, alsmede hun contacten met de actiegroep die tegen de steenkoolcentrale strijdt, genoeg reden waren voor een preventieve hechtenis. Maar de rechter ging daar niet in mee. Dat was niet voldoe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.