Nederlandse kerkdiensten in Frankrijk: ‘We willen Franse en Nederlandse gelovigen verbinden’

Reportage
Het Bunschoter echtpaar Dennis en Daniëlle de Graaf organiseert sinds vijf jaar in de zomer Nederlandstalige kerkdiensten in de omgeving van het Franse Anduze. Ze zetten nadrukkelijk in op verbinding tussen Franse kerkgangers en Nederlandse vakantiegangers. Zijn concerten en intrigerende preken genoeg om (taal)barrières te slechten?
Maarten Boersema
vrijdag 12 augustus 2022 om 11:00
Samen zingen: jong, oud, vakantieganger, Fransman...
Samen zingen: jong, oud, vakantieganger, Fransman... beeld Maarten Boersema

‘We wachten nog even totdat de laatste mensen binnen zijn gekomen voordat we beginnen.’ Jean Luc Blanc, predikant van de L’Église Protestante Réformée Evangélique du Pas des Cévennes, lacht er vrolijk bij. Binnenkomen krijgt in deze openluchtkerk een andere betekenis. 

Hij staat achter een simpel spreekgestoelte op het grasveld, naast hem zit een oude man achter een keyboard, dat orgelgeluiden nabootst. Voor hen zitten een zestigtal mensen op plastic stoelen onder de bomen in het Zuid-Franse Bethanie, op een steenworp afstand van Anduze.

Twee oude mensen verplaatsen nog snel hun stoel om niet in het volle zonlicht te zitten. Niet geheel onbegrijpelijk, want zelfs in de ochtend schiet de thermometer de grens van dertig graden al voorbij. De..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Priester Poulos was de laatste die vertrok voordat ISIS kwam: ‘Iedereen kan een licht zijn in deze donkere tijd’

Hij was naar eigen zeggen de laatste persoon die vertrok, twee uur voordat ISIS in 2014 de stad Bashiqa binnenviel. En hij was de eerste die in 2017 terugkeerde toen het weer veilig was in de Noord-Iraakse stad.

Afbeelding

Hoe brengen theater en clowns de Bijbel weer tot leven? ‘We zijn meer dan een lopend hoofd’

Het jarige theatercollectief De 7evende Hemel wil - tegen de snelle beeldcultuur in - bijbelverhalen met dans en theater neerzetten.‘Het lijf vertelt ons nieuwe dingen die we nog niet weten.’

Afbeelding

Kerkleider vraagt Russen om voor jarige Poetin te bidden: ‘Bevrijd hem van alle weerstand’

Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft alle Russen opgeroepen twee dagen ‘vurig’ voor de gezondheid van de Russische president Vladimir Poetin te bidden.

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Nederlandse moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.