Nederlandse kerkdiensten in Frankrijk: ‘We willen Franse en Nederlandse gelovigen verbinden’

Reportage
Het Bunschoter echtpaar Dennis en Daniëlle de Graaf organiseert sinds vijf jaar in de zomer Nederlandstalige kerkdiensten in de omgeving van het Franse Anduze. Ze zetten nadrukkelijk in op verbinding tussen Franse kerkgangers en Nederlandse vakantiegangers. Zijn concerten en intrigerende preken genoeg om (taal)barrières te slechten?
Maarten Boersema
vrijdag 12 augustus 2022 om 11:00 aangepast 12:26
Samen zingen: jong, oud, vakantieganger, Fransman...
Samen zingen: jong, oud, vakantieganger, Fransman... beeld Maarten Boersema

‘We wachten nog even totdat de laatste mensen binnen zijn gekomen voordat we beginnen.’ Jean Luc Blanc, predikant van de L’Église Protestante Réformée Evangélique du Pas des Cévennes, lacht er vrolijk bij. Binnenkomen krijgt in deze openluchtkerk een andere betekenis. 

Hij staat achter een simpel spreekgestoelte op het grasveld, naast hem zit een oude man achter een keyboard, dat orgelgeluiden nabootst. Voor hen zitten een zestigtal mensen op plastic stoelen onder de bomen in het Zuid-Franse Bethanie, op een steenworp afstand van Anduze.

Twee oude mensen verplaatsen nog snel hun stoel om niet in het volle zonlicht te zitten. Niet geheel onbegrijpelijk, want zelfs in de ochtend schiet de thermometer de grens van dertig graden al voorbij. De..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steffi de Pous heeft tattoo met ‘ik ben de beste’: ‘Het is heftig dat we vaak aan onszelf twijfelen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze vraag. Vandaag: Steffi de Pous (39), oprichter van hulporganisatie Because We Carry en voormalig presentatrice en model.

Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’