Nederlandse kerkdiensten in Frankrijk: ‘We willen Franse en Nederlandse gelovigen verbinden’

Reportage
Het Bunschoter echtpaar Dennis en Daniëlle de Graaf organiseert sinds vijf jaar in de zomer Nederlandstalige kerkdiensten in de omgeving van het Franse Anduze. Ze zetten nadrukkelijk in op verbinding tussen Franse kerkgangers en Nederlandse vakantiegangers. Zijn concerten en intrigerende preken genoeg om (taal)barrières te slechten?
Maarten Boersema
vrijdag 12 augustus 2022 om 11:00
Samen zingen: jong, oud, vakantieganger, Fransman...
Samen zingen: jong, oud, vakantieganger, Fransman... beeld Maarten Boersema

‘We wachten nog even totdat de laatste mensen binnen zijn gekomen voordat we beginnen.’ Jean Luc Blanc, predikant van de L’Église Protestante Réformée Evangélique du Pas des Cévennes, lacht er vrolijk bij. Binnenkomen krijgt in deze openluchtkerk een andere betekenis. 

Hij staat achter een simpel spreekgestoelte op het grasveld, naast hem zit een oude man achter een keyboard, dat orgelgeluiden nabootst. Voor hen zitten een zestigtal mensen op plastic stoelen onder de bomen in het Zuid-Franse Bethanie, op een steenworp afstand van Anduze.

Twee oude mensen verplaatsen nog snel hun stoel om niet in het volle zonlicht te zitten. Niet geheel onbegrijpelijk, want zelfs in de ochtend schiet de thermometer de grens van dertig graden al voorbij. De..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.