‘Polarisatie leidt tot discriminatie van moslimvrouwen bij het solliciteren’

Achtergrond
Moslimvrouwen worden op de Nederlandse arbeidsmarkt gediscrimineerd, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. ‘De aanpak van moslimdiscriminatie moet steviger op de agenda komen te staan.’
Remco van Mulligen
donderdag 11 augustus 2022 om 14:19 aangepast 20:35
Geert Wilders (PVV) vergeleek Fonda Sahla (D66) vorig jaar met een ISIS-strijder. Polarisatie draagt volgens recent gepubliceerd onderzoek bij aan de discriminatie van moslimvrouwen tijdens het solliciteren.
Geert Wilders (PVV) vergeleek Fonda Sahla (D66) vorig jaar met een ISIS-strijder. Polarisatie draagt volgens recent gepubliceerd onderzoek bij aan de discriminatie van moslimvrouwen tijdens het solliciteren. beeld anp / Bart Maat

Utrecht

Vrouwen met een hoofddoek - kortom, moslimvrouwen - worden tijdens het solliciteren gediscrimineerd vanwege hun uiterlijke zichtbaarheid als islamitisch gelovige. De samenleving ziet hen al snel als zeer religieus, met een conservatieve moraal, en reageert daar negatief op.

Dit blijkt uit recent onderzoek door drie wetenschappers. Een van hen is de Italiaanse socioloog Valentina Di Stasio, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. De hoofdvraag van de onderzoekers was of moslimvrouwen met en zonder hoofddoek discriminatie ondervinden tijdens het solliciteren, ten opzichte van de niet-islamitische meerderheid. Ze vergelijken daarbij Nederland, Duitsland en Spanje.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.