Geerten Waling: ‘Ik geloof niet in een hiernamaals. Dat is zwaarder dan gelovigen beseffen’

Interview
Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: historicus Geerten Waling (35), columnist bij Elsevier Weekblad (EW), auteur en eindredacteur bij omroep WNL.
Daniël Gillissen
dinsdag 9 augustus 2022 om 10:31 aangepast 11:31
'Als ik als jonge, vitale man al last had van die eenzaamheid, wat hebben oudere mensen dan doorstaan?'
'Als ik als jonge, vitale man al last had van die eenzaamheid, wat hebben oudere mensen dan doorstaan?' beeld Martin Waalboer

‘Ik ben van nature een pleaser. Ik ben bang er alleen voor te staan, geen werk te hebben, niet aardig gevonden te worden. Misschien zorg ik daarom graag voor anderen. Het risico is dat ik niet dicht bij mezelf blijf. Gelukkig weet ik nu dat ik zo ben. Dan kan ik een beetje mild zijn voor mezelf als ik mij zo gedraag. 

Als op mijn werk iets niet goed gaat, kan ik mij daar naar over voelen. Maar ik weet inmiddels dat een fout erbij hoort. En dat ik bij mijn collega’s best een foutje kan maken.

Vroeger was ik een best onbezorgd kind. Maar op mijn zesde verhuisde ons gezin vanuit de Hoeksche Waard naar De Zilk, een katholiek dorp in de Bollenstreek. Ik aardde daar niet goed, voelde mij weggerukt uit het wereldje waar ik opgroeide. Op mijn nieu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Waarom het Nederlandse kerken zo veel moeite kost gastvrij te zijn; zitten er asociale mensen?

Gastvrijheid zou in de aard van iedere christen moeten zitten. Maar wie een Nederlandse kerk binnenkomt als gast, loopt grote kans ongezien weer te vertrekken. Hoe kan dat?

Afbeelding

Hoe een hervormde en een hersteld-hervormde dominee ondanks landelijke kerkruzie bij elkaar kunnen preken

Een dominee van het ene kerkgenootschap zit op de preekstoel van een andere kerk. Dat gaat niet zomaar, vooral als die twee kerkverbanden met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Toch durven twee kerken uit Apeldoorn het aan.

Afbeelding

Dominee Gertine Blom is het negatieve gepraat over de kerk zat: ‘Zondebesef vind ik een moeilijk begrip’

Predikant en columniste Gertine Blom groeide op in de besloten, reformatorische zuil. Tegenwoordig wordt ze blij van de kliederkerk. ‘Ik weet niet meer ‘hoe het zit’, maar geloof dat het goedkomt.’