Edith Stein stierf tachtig jaar geleden in de gaskamer: ‘Ze was een martelares’

Achtergrond
Ze is de vrouwelijke tegenhanger van Titus Brandsma. Ook zij werd in de oorlog omgebracht en later heilig verklaard. Precies tachtig jaar geleden stierf de Joodse Edith Stein in de gaskamer. En honderd jaar geleden werd ze als christen gedoopt in een Duitse kerk. Pastoor Bernd Höckelsberger leidt rond.
Herman Veenhof
maandag 8 augustus 2022 om 04:21 aangepast 06:21
Icoon van Edith Stein in de doopkerk van Bad Bergzabern.
Icoon van Edith Stein in de doopkerk van Bad Bergzabern. beeld nd

Bad Bergzabern - Echt

‘’Fräulein Doktor’ werd ze hier genoemd. Ze wandelde veel en zat lang in de kerk. Ze voerde diepgravende gesprekken met geestelijken en studenten. Gemakkelijke antwoorden kende ze niet. Ze was vriendelijk, maar streng, dat laatste vooral voor zichzelf. Ja, Edith Stein is een veeleisende heilige.’

Ruim twintig jaar al is Bernd Höckelberger (65) pastoor van de St. Martinuskerk in Bad Bergzabern. Dat is met 8500 inwoners een klein kuuroord in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz. Voorbij het park aan de Erlenbach ligt de Edith-Stein-Fachklinik waar mensen worden behandeld voor allerlei kwalen. Het medisch centrum heeft een katholieke en protestantse zielzorger. ‘Als mensen mobiel zijn, zie ik ze weleens hier in de kerk.’

Höck..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franciscus vergelijkt oorlog in Oekraïne met Holocaust: ‘De geschiedenis herhaalt zich’

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Afbeelding

Zondagsrust 2.0? ‘Gooi de winkels dicht en voer weer een nationale rustdag in’

Is de zondagsrust bezig aan een heropleving? Het lijkt een nieuwe trend, met name op sociale media: influencers en jongeren kiezen - elk met hun eigen motivatie - voor de herinvoering van een wekelijkse rustdag.

Afbeelding

Steffi de Pous heeft tattoo met ‘ik ben de beste’: ‘Het is heftig dat we vaak aan onszelf twijfelen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze vraag. Vandaag: Steffi de Pous (39), oprichter van hulporganisatie Because We Carry en voormalig presentatrice en model.

Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.