Verdeelde anglicaanse familie heeft elkaar gevonden: ‘Er daalde een besef neer dat we bij elkaar horen’

Achtergrond
De wereldwijde anglicaanse bisschoppenconferentie in Canterbury is voorbij. Een gevoel dat een verdeelde familie elkaar gevonden heeft, overheerst.
Wim Houtman
maandag 8 augustus 2022 om 00:00
Caroline Welby interviewt Phylis Magina tijdens de plenaire sessie 'The Decade Ahead'.
Caroline Welby interviewt Phylis Magina tijdens de plenaire sessie 'The Decade Ahead'. beeld Neil Turner

Canterbury

Als er bij het begin een donkere wolk van onenigheid over de wereldwijde anglicaanse bisschoppenconferentie in Canterbury hing, dan brak dinsdagmiddag de zon door. Dat gevoel bespeurde althans gastheer Justin Welby - de leider van de Engelse ‘moederkerk’ en pater familias van de anglicaanse kerkfamilie - bij zichzelf en veel andere deelnemers.

Die middag stond de onderlinge verdeeldheid rondom homoseksualiteit op de agenda; de pijn daarvan - aan beide kanten van het debat - werd openlijk benoemd. ‘We waren eerlijk tegen elkaar over waar we staan, en er daalde een besef neer dat we toch bij elkaar horen’, zei Welby zaterdagavond op een afsluitende persconferentie. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Priester Poulos was de laatste die vertrok voordat ISIS kwam: ‘Iedereen kan een licht zijn in deze donkere tijd’

Hij was naar eigen zeggen de laatste persoon die vertrok, twee uur voordat ISIS in 2014 de stad Bashiqa binnenviel. En hij was de eerste die in 2017 terugkeerde toen het weer veilig was in de Noord-Iraakse stad.

Afbeelding

Hoe brengen theater en clowns de Bijbel weer tot leven? ‘We zijn meer dan een lopend hoofd’

Het jarige theatercollectief De 7evende Hemel wil - tegen de snelle beeldcultuur in - bijbelverhalen met dans en theater neerzetten.‘Het lijf vertelt ons nieuwe dingen die we nog niet weten.’

Afbeelding

Kerkleider vraagt Russen om voor jarige Poetin te bidden: ‘Bevrijd hem van alle weerstand’

Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft alle Russen opgeroepen twee dagen ‘vurig’ voor de gezondheid van de Russische president Vladimir Poetin te bidden.

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Nederlandse moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.