Florence Nightingale (1820-1910) verliet haar rijke leventje na een roepstem van God

Achtergrond
Protestanten doen niet aan heiligenverering. Toch geloven ook zij dat ze omringd zijn door een ‘wolk van getuigen’, zoals de bijbelse Hebreeënbrief zegt. Dus misschien moet die heiligenkalender er dan toch maar komen, om te vieren wat gelovigen van weleer hebben betekend en hun voorbeeld in ere te houden. In negen afleveringen - dit is deel 6 - doet het Nederlands Dagblad een voorzet.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 5 augustus 2022 om 14:54
Portret van Florence Nightingale (rond 1840). Na een goddelijke roepstem kreeg ze een afkeer van haar rijke leventje.
Portret van Florence Nightingale (rond 1840). Na een goddelijke roepstem kreeg ze een afkeer van haar rijke leventje. beeld wikicommons

Het moet verschrikkelijk zijn geweest. Schreeuwende mannen, jongens die huilen om hun moeder. Overal vliegen en viezigheid op de vloer, strozakken doordrenkt van bloed, en een alles doordringende stank. Geen wonder dat sommige gewonde Engelse soldaten denken dat ze een engel zien, als de jonge Florence Nightingale met 38 zusters het militaire ziekenhuis in Istanbul binnenstapt. 

Het is 1854 en Rusland is De Krim binnengevallen (wat is er écht nieuw in de wereld?). Het schiereiland was tot dan toe in Turkse handen, en bezorgd om het machtsevenwicht in de regio hadden Engeland en Frankrijk schepen en soldaten gestuurd om tegen de Russen te vechten. De zogeheten ‘Krimoorlog’ zou het eerste conflict worden dat thuis in Engeland en Frankrijk s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.