Armen en Naré vluchtten uit Armenië: ‘Het leger had het op de eigen bevolking gemunt’

Interview
Armen Mnatsakanjan en Naré Sahakyan zijn gevlucht uit Armenië. Samen met het Nederlands Dagblad bezoeken ze de tentoonstelling ‘LICHT voor mensen op de vlucht’ in Siddeburen.
Marina de Haan
maandag 8 augustus 2022 om 15:05
‘Dit kunstwerk doet mij denken aan de reis vanuit Armenië naar Nederland. Ik was zeven jaar toen we vertrokken. Daarvoor verzamelde ik nog kogels in de tuin.’
‘Dit kunstwerk doet mij denken aan de reis vanuit Armenië naar Nederland. Ik was zeven jaar toen we vertrokken. Daarvoor verzamelde ik nog kogels in de tuin.’ beeld Duncan Wijting

Siddeburen 

‘Dit schilderij raakt mij’, zegt Armen Mnatsakanjan (32). In de Hervormde Gemeente in het Midden-Groningse dorp Siddeburen stopt hij voor een olieverf op doek. Op het werk, dat ‘Onderweg X’ heet, zijn tien mensen afgebeeld, met gebouwen aan weerszijden. ‘Waar komen de mensen vandaan en waar gaan ze naartoe?’, heeft kunstenaar Marijke Snoek erbij geschreven.

‘Het doet mij denken aan de reis vanuit Armenië naar Nederland. Ik was zeven jaar toen we vertrokken. Daarvoor verzamelde ik nog kogels in de tuin’, vertelt Armen. ‘De regering van Armenië was destijds – en nu nog – hartstikke corrupt. Het was niet veilig om daar te blijven. We vertrokken met het hele gezin: mijn ouders en twee oudere zussen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.