Armen en Naré vluchtten uit Armenië: ‘Het leger had het op de eigen bevolking gemunt’

Interview
Armen Mnatsakanjan en Naré Sahakyan zijn gevlucht uit Armenië. Samen met het Nederlands Dagblad bezoeken ze de tentoonstelling ‘LICHT voor mensen op de vlucht’ in Siddeburen.
Marina de Haan
maandag 8 augustus 2022 om 15:05 aangepast 17:22
‘Dit kunstwerk doet mij denken aan de reis vanuit Armenië naar Nederland. Ik was zeven jaar toen we vertrokken. Daarvoor verzamelde ik nog kogels in de tuin.’
‘Dit kunstwerk doet mij denken aan de reis vanuit Armenië naar Nederland. Ik was zeven jaar toen we vertrokken. Daarvoor verzamelde ik nog kogels in de tuin.’ beeld Duncan Wijting

Siddeburen 

‘Dit schilderij raakt mij’, zegt Armen Mnatsakanjan (32). In de Hervormde Gemeente in het Midden-Groningse dorp Siddeburen stopt hij voor een olieverf op doek. Op het werk, dat ‘Onderweg X’ heet, zijn tien mensen afgebeeld, met gebouwen aan weerszijden. ‘Waar komen de mensen vandaan en waar gaan ze naartoe?’, heeft kunstenaar Marijke Snoek erbij geschreven.

‘Het doet mij denken aan de reis vanuit Armenië naar Nederland. Ik was zeven jaar toen we vertrokken. Daarvoor verzamelde ik nog kogels in de tuin’, vertelt Armen. ‘De regering van Armenië was destijds – en nu nog – hartstikke corrupt. Het was niet veilig om daar te blijven. We vertrokken met het hele gezin: mijn ouders en twee oudere zussen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.