Protestanten vieren Pride, katholieken ‘zwijgen en dulden’

Achtergrond
Protestanten doen dit weekend in Amsterdam van harte mee met Pride, terwijl de katholieke kerk dit lhbt-evenement bewust links laat liggen. Wel verscheen er in katholieke kring deze week een boek dat betoogt dat de Bijbel niets over homoseksualiteit zegt, met een voorwoord van bisschop Gerard de Korte.
Remco van Mulligen
vrijdag 5 augustus 2022 om 13:31 aangepast 20:14
Deelnemers aan de Pride Walk lopen door Amsterdam op de eerste dag van Pride Amsterdam. Na de coronacrisis is het negendaagse evenement terug als vanouds.
Deelnemers aan de Pride Walk lopen door Amsterdam op de eerste dag van Pride Amsterdam. Na de coronacrisis is het negendaagse evenement terug als vanouds. beeld anp / Phil Nijhuis

Amsterdam

Het jaarlijkse feest van de diversiteit is deze week volop gaande: de Pride in Amsterdam viert lhbti+, met als thema ‘My gender, my pride’. Hier staat de minderheid van de bevolking die zich niet als heteroseksueel identificeert volop in de schijnwerpers.

En de kerken vieren mee. Religious Pride, met lhbt-dominee Wielie Elhorst als coördinator, organiseert vanaf eind juli een groot aantal activiteiten. Elhorsts Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) levert een flinke bijdrage, net als het Leger des Heils, dat onlangs expliciet uitsprak dat homoseksualiteit geen zonde is. Ook evangelischen, luthersen en Joden doen mee.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.