Protestanten vieren Pride, katholieken ‘zwijgen en dulden’

Achtergrond
Protestanten doen dit weekend in Amsterdam van harte mee met Pride, terwijl de katholieke kerk dit lhbt-evenement bewust links laat liggen. Wel verscheen er in katholieke kring deze week een boek dat betoogt dat de Bijbel niets over homoseksualiteit zegt, met een voorwoord van bisschop Gerard de Korte.
Remco van Mulligen
vrijdag 5 augustus 2022 om 13:31 aangepast 20:14
Deelnemers aan de Pride Walk lopen door Amsterdam op de eerste dag van Pride Amsterdam. Na de coronacrisis is het negendaagse evenement terug als vanouds.
Deelnemers aan de Pride Walk lopen door Amsterdam op de eerste dag van Pride Amsterdam. Na de coronacrisis is het negendaagse evenement terug als vanouds. beeld anp / Phil Nijhuis

Amsterdam

Het jaarlijkse feest van de diversiteit is deze week volop gaande: de Pride in Amsterdam viert lhbti+, met als thema ‘My gender, my pride’. Hier staat de minderheid van de bevolking die zich niet als heteroseksueel identificeert volop in de schijnwerpers.

En de kerken vieren mee. Religious Pride, met lhbt-dominee Wielie Elhorst als coördinator, organiseert vanaf eind juli een groot aantal activiteiten. Elhorsts Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) levert een flinke bijdrage, net als het Leger des Heils, dat onlangs expliciet uitsprak dat homoseksualiteit geen zonde is. Ook evangelischen, luthersen en Joden doen mee.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'