Homorelaties, de Bijbel en de realiteit op de conferentie van anglicaanse bisschoppen

Achtergrond
Opnieuw een duidelijke uitspraak die homorelaties afwijst: de anglicaanse bisschoppen die in Engeland bijeen zijn, kunnen er deze week voor tekenen. Zonder dat hun naam bekend wordt.
Wim Houtman
woensdag 3 augustus 2022 om 04:21 aangepast 06:18
Aartsbisschop Justin Welby begroet een bisschop van de kerk van Zuid-India, George Cornelious Tantepudi.
Aartsbisschop Justin Welby begroet een bisschop van de kerk van Zuid-India, George Cornelious Tantepudi. beeld Neil Turner

Canterbury

Dat was een druk halfuurtje, dinsdagmiddag in Canterbury. De ochtend was besteed aan een kalme bespreking over ‘vrede en verzoening’. Toen verscheen tegen half twee ineens een brief van de anglicaanse kerkleider Justin Welby, aan de omstreeks 650 bisschoppen van over de hele wereld die deze week op de Lambeth-conferentie bijeen zijn. 

Het was een poging de diepe verdeeldheid over homoseksualiteit voor nu te bezweren. Koud een halfuur later presenteerde een groep ‘orthodoxe’ bisschoppen een ontwerp-resolutie die juist deze verdeeldheid onderstreept.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’