Op zoek naar duurzame kerken in Nederland: ‘Kerken kunnen zich niet afzijdig houden’

Achtergrond
De organisatie GroeneKerken bestaat tien jaar. Kerkjournalist Kees Posthumus bezocht duurzame kerken in Nederland op zoek naar inspirerende voorbeelden.
Piet H. de Jong
dinsdag 2 augustus 2022 om 21:29 aangepast 22:15
Kees Posthumus: 'Ik vind dat kerken het best goed doen.'
Kees Posthumus: 'Ik vind dat kerken het best goed doen.' beeld André Roodhuizen

Om het jubileum van de organisatie GroeneKerken luister bij te zetten werd kerkjournalist en verhalenverteller Kees Posthumus (64) benaderd om een boek samen te stellen. In zijn weelderige tuin vertelt hij enthousiast over zijn zoektocht op het brede erf van kerkelijk Nederland. Het palet dat hij beschrijft gaat van het jodendom en de islam tot aan christenen in al hun diversiteit. ‘Nee, niet allemaal’, onderbreekt hij zichzelf, ‘de reformatorische kerken ontbreken in dit boek. Geen van hen is bij GroeneKerken aangesloten. Ze hebben nog een weg te gaan, zeg maar.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’