Trendbreuk in de Verenigde Staten: jonge vrouwen minder religieus dan mannelijke leeftijdgenoten

Nieuws
Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn er meer jonge vrouwen die zich niet-religieus noemen dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Daarmee tekent zich een trendbreuk af, schrijft het Amerikaanse christelijke magazine Christianity Today.
Gerald Bruins
dinsdag 2 augustus 2022 om 17:01
Pro-abortusdemonstranten passeren een kerk in Alexandria, een plaats in de staat Virginia, nadat het Hooggerechtshof besloot het landelijk recht op abortus te schrappen. De discussie bepaalt mede het  conservatieve imago van religie, zegt cultuurtheoloog Frank Bosman.
Pro-abortusdemonstranten passeren een kerk in Alexandria, een plaats in de staat Virginia, nadat het Hooggerechtshof besloot het landelijk recht op abortus te schrappen. De discussie bepaalt mede het conservatieve imago van religie, zegt cultuurtheoloog Frank Bosman. beeld afp / Stefani Reynolds

Carol Stream

Uit een onderzoek blijkt dat 49 procent van de vrouwen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar - de generatie Z - zichzelf rekent tot de nones. Deze groep wil zich op geen enkele wijze verbinden met een religie. Bij mannelijke leeftijdsgenoten ligt dat percentage op 46 procent. Het verschil begint zich af te tekenen bij de dertigers, degenen die geboren zijn in de jaren negentig. 

Er lijkt een kentering gaande, schrijft Ryan P. Burge in Christianity Today. De voormalige baptistenpredikant is als universitair docent en onderzoeker verbonden aan de Eastern Illinois University en schreef het boek The Nones. Tot nu toe was de trend dat vrouwen religieuzer waren dan mannen. Dat gold niet alleen vo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.