In beeld: Managua eert Dominicus

Nieuws
Christus draagt een indianentooi, zei paus Franciscus tijdens zijn boetepelgrimage in Canada. Deze getooide man in Nicaragua bewijst het punt dat de paus maakte nogmaals: het christendom is niet westers, Christus heeft het gezicht van alle volkeren.
Eline Kuijper
dinsdag 2 augustus 2022 om 14:09 aangepast 09:26
Het feest van de heilige Dominicus wordt nergens ter wereld zo uitbundig gevierd als in Managua.
Het feest van de heilige Dominicus wordt nergens ter wereld zo uitbundig gevierd als in Managua. beeld Oswaldo Rivas / afp

Verkleed als indiaan danst hij ter ere van Santo Domingo de Guzman. Het feest van de heilige Dominicus wordt wereldwijd gevierd, maar nergens zo uitbundig als in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Dominicus, bekend als de stichter van de orde der dominicanen, is patroonheilige van die stad. De eerste tien dagen van augustus staat Managua op z’n kop. De feesten begonnen maandag met een processie met veel dans, muziek en vuurwerk. Mensen beschilderen hun lichaam met vet en zwarte motorolie, naar inheemse gebruiken, om te laten zien dat ze tot Dominicus zullen bidden. Het is voor het eerst sinds de coronapandemie dat de inwoners van Managua het feest weer kunnen vieren zoals ze gewend zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.