Waarom de muziek van Bach katholieken en protestanten raakt
Protestanten doen niet aan heiligenverering. Toch geloven ook zij dat ze omringd zijn door een ‘wolk van getuigen’, zoals de bijbelse Hebreeënbrief zegt. Dus misschien moet die heiligenkalender er dan toch maar komen, om te vieren wat gelovigen van weleer hebben betekend en hun voorbeeld in ere te houden. In negen afleveringen – dit is deel 5 – doet het Nederlands Dagblad een voorzet.
-
Wim Houtman aangepast 07:40

Een portret van Johann Sebastian Bach uit de collectie van het Bach-Archiv in Leipzig
(beeld epa / Hendrik Schmidt)De laatste tijd van zijn leven had Johann Sebastian Bach last van toenemende blindheid. Een staaroperatie werkte averechts; een halfjaar zat hij in de lappenmand. Toen kreeg hij een beroerte, gevolgd door hevige koorts. Op 28 juli 1750 overleed hij, ‘rustig en vredig in de verdienste van zijn Verlosser’, aldus het doodsbericht. Hij was 65 jaar.
Er moet een wereld vóór Bach hebben bestaan, schreef de Zweedse dichter Lars Gustafsson, maar hoe zag die eruit? ‘Een Europa van grote lege vertrekken zonder weerklank, / overal onwetende instrumenten / waar Musikalisches Opfer en Das Wohltemperierte Klavier / nooit over een klavier waren gegaan’. Hij kon het zich niet meer voorstellen.
Het grootste deel van zijn werkzame leven, van 1723 tot zijn do..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .